Societat 05/01/2013

Així arriben els Reis: guia per seguir les cavalcades

Amb vaixell, tren o helicòpter. Un any més, les cavalcades ompliran d'il·lusió els carrers de Catalunya

Ara
4 min
El recorregut de la cavalcada de Barcelona

BarcelonaEls Reis arriben aquest dissabte a la tarda preparats per repartir regals arreu de Catalunya. A cada municipi hi arriben de maneres diferents, i les cavalcades omplen d'il·lusió els carrers també de maneres ben diferents.

Barcelona, amb la font de Montjuïc sincronitzada

Com és habitual, els Reis arribaran a Barcelona per mar, a bord del pailebot 'Santa Eulàlia'. Serà a les 17.00, al Moll de la Fusta, i a les 18.30 començaran el recorregut de cinc quilòmetres que els portarà de l'avinguda del Parc de la Ciutadella a la Font de Montjuïc. Enguany, per primer cop, la font s'incorporarà a la cavalcada, ja que anirà sincronitzada amb les cançons. Una altra novetat és que, durant tot el recorregut, els patges recolliran cartes en paper i també prendran nota de les peticions dels nens amb tauletes electròniques.

Girona recupera el recorregut tradicional

A Girona, la tarda de la cavalcada començarà més d'hora, amb les dues precavalcades que sortiran de l'església de Sant Lluc a les 15.45 i a les 16.00. El campament ubicat als Jardins de la Muralla serà des d'on sortiran els Reis, a les 18.00, per ser a les 18.30 al punt de sortida de la cavalcada, el passeig General Mendoza. Enguany, la cavalcada recupera el recorregut tradicional, passa pel carrer Migdia fins al carrer de la Creu. Un altre canvi respecte de la cavalcada de l'any passat és que la policia municipal anirà a cavall en comptes d'anar en moto.

Una altra arribada per mar, a Tarragona

Com a Barcelona, els Reis arribaran a Tarragona en vaixell. Serà a les 18.15, al Serrallo, i a les 19.00 començarà la cavalcada a la plaça dels Infants. L'itinerari pels carrers de la ciutat els portarà a la plaça de la Font, on arribaran cap a les 20.30. Serà allà on l'alcalde els lliurarà les claus de la ciutat i el rei Melcior pronunciarà el discurs. Abans, en arribar en vaixell al Serrallo, el rei Gaspar ja haurà fet una salutació.

Els Reins arriben en tren a Lleida

Una vegada més, a Lleida l'arribada dels Reis serà amb un mitjà de transport diferent, el tren, a les 17.45 a l'estació Lleida-Pirineus. Un quart d'hora després, a les 18.00, davant mateix de l'estació, a la plaça Ramon Berenguer IV, començarà la cavalcada. El recorregut serà l'habitual, resseguirà el riu Segre fins a l'avinguda Catalunya i després recorrerà l'avinguda Blondel i acabarà a la plaça Sant Joan.

Més llarga a Sant Vicenç dels Horts

La cavalcada de Sant Vicenç dels Horts, la més antiga de Catalunya juntament amb la d'Igualada, tindrà aquest any la comitiva més llarga dels seus 117 anys d'història. Des del 2004 que no s'estrenava cap carrossa, i enguany hi haurà una nova incorporació que farà que arribin a 13. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a les 18.00 a la plaça de la Vila, on rebran les claus de la ciutat de mans de l'alcalde, Oriol Junqueras.

Igualada i les escales als balcons

La cavalcada d'Igualada tornarà a tenir com a gran protagonistes les escales que fan servir els patges per entrar a algunes cases pel balcó i deixar-hi els regals. La Festa dels Reis d'Igualada va ser declarada Festa Popular d'Interès Cultural l'any 2010. Un reconeixement a una festa pionera i amb trets distintius com les escales o la figura del Patge Faruk.

Tortosa uneix els Reis i el Renaixement

Aquest any 2013, la cavalcada de Tortosa unirà dos àmbits temàtics habitualment separats. A la màgia de la nit de Reis se sumaran els elements de la celebració amb més projecció de la ciutat, la Festa del Renaixement. Així, la cavalcada estarà tematitzada en l'esplendor del segle XVI, i els elements més tradicionals, com els patges reials i les carrosses, es combinaran amb els protagonistes, campaments i espectacles del Renaixement.

Enguany, a Sabadell, la cavalcada puja

A la ciutat de Sabadell, una de les característiques de la cavalcada és que cada any fa el mateix itinerari, però en sentit diferent. L'any passat, el recorregut es va fer de baixada, de manera que enguany toca fer-lo de pujada. La comitiva sortirà a les 18.00 de la ronda Pau Vila, a la Creu de Barberà, i acabarà aproximadament a les 21.00 al carrer de les Palmeres, al final de l'avinguda Matadepera.

Helicòpter a Reus, Santa Coloma o Sant Cugat

Com passa sempre, els Reis arribaran a Catalunya per terra, per mar i també per aire. Així, seran molts els municipis en què aterraran a bord d'un helicòpter, com és el cas de Reus, Santa Coloma de Gramenet o Sant Cugat. A l'estació d'esquí de la Molina, l'arribada serà per terra, però amb un vehicle únic: les màquines trepitjaneu.

Fanalets independentistes a Osona

Més de 3.500 fanalets amb el dibuix de l'estelada il·luminaran l'arribada dels Reis arreu del país. Es tracta d'una niciativa de l'Assemblea Nacional Catalana d'Osona, que assegura que se n'han repartit més de 1.100 al Saló de la Infància de Vic, on els mateixos nens eren els encarregats d'elaborar-los. També se n'han venut uns 650 a la comarca d'Osona i centenars més a la resta del territori.

stats