Nadal
Societat 02/01/2012

La cavalcada de Reis repartirà 6 tones menys de caramels a Barcelona, però estrena un sistema per llançar-los més lluny

La desfilada tindrà una carrossa menys que l'any passat i en total estalviarà 20.000 euros

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa primera cavalcada de Reis del mandat de Xavier Trias ha patit algunes retallades. Repartirà 12 tones de caramels, 6 menys que l'any passat; tindrà 11 carrosses, una menys que al 2011; i dues unitats mòbils de patrocinadors menys que fa un any. Amb tot, l'Ajuntament s'estalvia 20.000 euros, de forma que el pressupost total de la desfilada serà de 630.000 euros.

Tot i així, la cavalcada tindrà la mateixa dimensió, 800 metres d'espectacle itinerant, i farà el mateix recorregut de cinc quilòmetres que va des de l'avinguda Marquès de l'Argentera fins a la Font Màgica de Montjuïc. A més, per compensar la retallada en caramels, estrenarà un nou sistema per optimitzar el seu repartiment. "Tres camionets petits llançaran els caramels a les segones i terceres files de la vorera, per optimitzar els dolços i perquè cap nen se'n quedi sense", va explicar la directora de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de Barcelona, Marta Almirall. Enguany, tots els caramels seran aptes per a celíacs.

Almirall va voler deixar clar, però, que la d'aquest 2012 "no serà una cavalcada de crisi sinó que serà rica en contingut i en esperit", perquè "a nivell artístic no es notarà gens" la retallada. De fet, hi prendran part més d'un centenar de persones més que l'any passat: 1.132 participants, entre ballarins i actors (300 de professionals i 300 alumnes d'escoles artístiques), xanquers, geganters, diables i voluntaris (250 de diverses entitats i 180 persones escollides entre les 2.000 que van respondre a la crida ciutadana per participar a la cavalcada).

Tres noves carrosses

A més del sistema de llançament de caramels, entre les novetats d'enguany destaca una nova carrossa, que obrirà la marxa, amb el nom de 'Barcelona' que vol representar la modernitat de la ciutat, dissenyada per Efímer i vestida per Custo Barcelona. L'actor Guillem Albà i l'Always Drinking Band hi seran els protagonistes.

Les altres dues carrosses noves d'aquest any seran la carrossa de les joguines del rei Melcior, dissenyada per Al Victor; i la carrossa del Carbó, que substitueix el tradicional trenet, i que escenificarà una mina plena de treballadors dirigits per Sergi Ots, que extrauran el carbó per repartir entre els nenes que no s'hagin portat bé.

A la comparsa del rei Baltasar, "l'elefant que sempre l'acompanyava s'ha jubilat i en el seu lloc vindrà un altre animal del seu continent, la girafa Twiga, una creació de la companyia Sarruga de 7 metres d'alçada" ,va explicar Almirall.

El mag Lari tornarà a ser a la cavalcada d'enguany amb la mateixa carrossa que es va estrenar l'any passat, des de la qual s'encarrega d'avisar els nens que aquella nit han d'anar a dormir d'hora per deixar treballar els reis Mags. Aquesta carrossa estrenarà una nova comparsa, anomenada també 'D'anar a Dormir'. Una altra comparsa que s'estrena és la dels Estendards, formada per 20 estendards de colors en forma de joguines creats per Ramon de los Heros.

Com sempre, la patge Estel viatjarà en el carruatge construït per la companyia Antigua i Barbuda, guiant el camí dels tres reis amb la seva estrella. La patge Estel i el patge Gregori s'han instal·lat ja aquest matí de dilluns al vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona, on estan recollint les cartes amb les peticions de regals dels nens de Barcelona.

stats