SOCIETAT
Societat 01/11/2011

Puig Antich i 9 ídols més del turisme funerari a Catalunya

Catalunya no té cap Jim Morrison ni cap Evita Perón, però les visites a les tombes de referents com Carles Sabater o Salvador Espriu comencen a ser habituals

Ara
3 min
La tomba del 'Santet' al cementiri del Poblenou

BarcelonaEncara no és gaire habitual, però el turisme funerari comença a fer-se un lloc a Catalunya. Hi ha algunes rutes al Poblenou i a Montjuïc, més monumentals que turístiques, i alguns noms propis que comencen a despertar l'atenció, sobretot dels fans. El cementiri militar d'Arlington, als EUA, on hi ha la tomba de John Fitzgerald Kennedy; el cementiri de Buenos Aires, on hi ha enterrada Eva Perón, o el de Père-Lachaise a París, amb les despulles del cantant Jim Morrison, són alguns dels grans llocs de peregrinació mundials. Aquestes són algunes de les tombes més visitades a Catalunya. En aquest blog especialitzat podreu trobar un recull molt complet de temàtica funerària.

1. Francesc Canals "El Santet": L'empresa Cementiris de Barcelona assegura que l'únic cas a la ciutat d'admiració popular clara entre turistes i ciutadans és el Santet, un expert en premonicions que treballava als magatzems El Siglo i que ara fa desplegar al cementiri del Poblenou imatges de Jesús i de Maria en format d'estàtues i de quadres envoltats de flors i d'espelmes. El nínxol 138, departament primer, interior d'illa IV, de l'històric cementiri s'ha convertit en autèntic altar popular i inclou en la visita un ritus particular: quan algú li demana un desig al Santet, el creient ha de marxar sortint per la dreta i sense girar-se.

2. Puig Antich: No va tenir un esclat de popularitat fins a l'èxit de Salvador, la pel·lícula de Manuel Huerga. Segons la seva germana, Carme Puig Antich, malgrat que la sepultura del jove anarquista queda a la part més alta i amagada del cementiri de Montjuïc, "sempre que hi he anat, m'hi he trobat algú".

3. Lluís Companys: Els dos presidents de la Generalitat enterrats a Montjuïc reben el record polític i ciutadà en l'aniversari de la seva mort. En el cas del president màrtir, afusellat pel règim de Franco el 15 d'octubre de 1940, cada 15 d'octubre, a trenc d'alba, es fa una marxa de torxes fins al castell de Montjuïc. Companys està enterrat al fossar de la Pedrera.

4. Francesc Macià: La mort del president Macià el dia de Nadal de 1933 va ser molt sentida i el seu enterrament va aplegar una multitud de catalans, segons les cròniques de l'època. Cada dia de Nadal es fa la tradicional cerimònia de record a la figura del primer president de la Generalitat republicana, enterrat al cementiri de Montjuïc de Barcelona.

5. Carles Sabater: No hi ha gairebé ningú al passadís central del cementiri nou de Llançà i en un racó, sense cap indicador, en un nínxol de la segona filera començant per baix, s'acumulen fotos i escrits al líder de Sau, mort el febrer del 1999. Tot i que cada any un centenar de fans s'apleguen a Llançà, el degoteig de visitants que s'acosten a veure la tomba de Sabater és constant. "Ve gent de totes les edats i els que van conèixer el Carles ja porten els fills; la visita a la tomba s'ha convertit en una tradició", apunta Marta Pich, coordinadora de Clam Sau.

6. Salvador Espriu: Fa més de 20 anys que es fan rutes al cementiri d'Arenys de Mar (la mítica Sinera del poeta). Els visitants llegeixen el poema "He mirat aquesta terra".

7. Quico Sabaté: Al cementiri de Sant Celoni hi ha un acte anual cada 5 de gener al nínxol del líder maqui de l'Hospitalet de Llobregat mort el 1960 a la població vallesenca. Jon Paredes Manot "Txiki", militant anarquista, també té un acte anual a Cerdanyola del Vallès.

8. Antonio Machado i Walter Benjamin: La tomba del poeta espanyol a Cotlliure o la de l'assagista i filòsof alemany Walter Benjamin a Portbou són bones rèpliques dels internacionalíssims Oscar Wilde a Père-Lachaise o François Truffaut a Montmartre.

9. Barça: Benítez, Kubala i Urruti: Al cementiri de les Corts, a 500 metres del Museu del Barça, hi ha enterrades algunes de les estrelles del club blaugrana. Benítez, César i Kubala, i en els últims temps Urruti, són els més visitats. L'uruguaià Julio César Benítez i Kubala lideren les visites: el primer, al passadís central, per l'impacte que va tenir la seva mort, per una ingestió de marisc i prèvia a un Barça-Madrid; el segon té un nínxol molt discret entrant a mà esquerra.

10. Espanyol: Dani Jarque: L'últim ídol de l'afició blanc-i-blava va ser incinerat a Sant Boi i l'altar popular és a la porta 21 de Cornellà-El Prat.

stats