Societat 12/06/2011

Un centenar de pares i alumnes de l'escola de Sidamon tallen la N-IIa per reclamar el nou centre

Fa 12 anys que esperen una nova escola, l'obra de la qual està adjudicada des de l'any passat, però sense pressupost

Acn
2 min
Els nens i nenes, pares i mares, i veïns de Sidamon, han tallat la carretera N-IIa situada davant del centre / ACN

Sidamon (Pla d'Urgell)Gairebé un centenar de persones, sobretot pares i alumnes de l'escola pública de Sidamon (Pla d'Urgell), han tallat la carretera N-II antiga aquest diumenge al migdia per reclamar l'inici de les obres de construcció del nou centre educatiu promès pel Govern als terrenys cedits per l'Ajuntament i, de fet, adjudicada des del març del 2010. La Generalitat va assegurar-los aquest maig que es tiraria endavant, però el pressupost del Govern finalment no l'ha previst. Fa 12 anys que els veïns de Sidamon reclamen una nova escola, davant les mancances de l'actual centre, que acull 65 alumnes i va ser reformat per últim cop fa 50 anys.

Pares, fills i mestres volen deixar d'utilitzar unes aules sense condicions, asseguren, i haver de desplaçar-se a altres punts del poble per fer classe quan no tenen prou espai al centre actual.

La secretària de l'AMPA, Magda Andrés, ha explicat que durant els 12 anys de peticions ja s'han redactat dos projectes per fer el nou edifici, un dels quals es va anul·lar perquè per manca de partida pressupostària va caducar. Per això aquest matí els nens i nenes han encapçalat la pancarta que ha presidit la manifestació durant la qual s'ha tallat el trànsit a l'antiga nacional 2 que travessa el poble. Han protestat davant les mancances de l'actual centre, que acull 66 alumnes i va ser reformat per últim cop fa 50 anys.

L'edifici inclou sis aules aprofitant les diferents estances. "No pot ser que per anar a una aula hagis de passar pel mig de l'altra", denunciava Magda Andrés. A més, part de les classes s'han de fer en un pis municipal, només accessible per escales, a una altra part del poble, a sobre del local social.

El projecte està redactat, adjudicat; els terrenys, cedits i l'arquitecte, contractat. El 20 de maig, abans de les eleccions, l'Ajuntament de Sidamon va rebre el compromís que les obres es farien, però després de l'aprovació dels pressupostos del Govern ha quedat clar que no serà així, almenys fins al 2012. "Ara s'entén que hi ha dificultats econòmiques i cal fer retallades" ha dit la secretària de l'AMPA, però el que no s'entén és que en època de vaques grasses "no s'haguessin fet les obres". Magda Andrés ha assegurat que continuaran les protestes.

L'alcalde de la població, Josep M. Huguet, ha explicat que ja fa anys que l'escola té problemes d'humitats i climatització, que ara s'agreugen pel creixement dels 44 alumnes de fa uns anys als gairebé 70 de l'actualitat. La nova escola s'ha de construir en uns terrenys municipals situats al costat de la Llar d'Infants i les instal·lacions esportives que es podrien utilitzar pel centre escolar, que hauria de tenir un centenar de places per una línia de primària i educació infantil. Si bé la Generalitat ha dit aquesta setmana que enguany s'han prioritzat les obres que queden per pagar del 2010, i que les noves es començaran a fer el 2012, l'alcalde no ho veu clar "fins que no estigui sobre paper" encara que els papers de l'adjudicació estan fets, però l'obra no pot començar.

stats