Societat 02/05/2013

El cervell ens fa vells

Científics de l'Albert Einstein College de Nova York aconsegueixen que uns ratolins visquin més

Ara
2 min
Un estudi relaciona l'Alzheimer amb l'evolució del cervell humà

BarcelonaHa sigut l'objectiu de metges i científics durant segles: intentar saber per què ens fem vells. La ciència moderna ha apuntat les raons que acceleren l'envelliment, i que van des de factors personals –la genètica, l'estrès, l'alimentació, el ritme de vida– fins a d'altres de socials –la contaminació–. Un nou estudi, però, arriba a la conclusió que el que ens fa envellir és una molècula, la NF-kB, que és la responsable del declivi físic i cognitiu que ens conduirà, finalment, a la mort.

L'estudi, elaborat per un equip de científics de la Facultat de Medicina Albert Einstein, a Nova York, ha demostrat que l'ordre d'envellir sorgeix del cervell. I, en concret, de l'àrea del cervell que controla el creixement, la reproducció i els processos del metabolisme. L'estudi, publicat a la revista 'Nature', assenyala amb el dit la molècula culpable que ens fem grans: la NF-kB. Es tracta d'una molècula que s'encarrega de controlar la transcripció de l'ADN i que és la que intervé quan patim una inflamació o quan estem estressats.

Per tal d'arribar a les seves conclusions els investigadors, dirigits per Dongsheng Cai, van injectar diferents quantitats de la molècula en uns ratolins. I els resultats van ser concloents: com més elevada és la quantitat, més ràpid mor el ratolí. En canvi, aquells als quals se'ls va injectar una substància que inhibeix aquesta molècula van viure més. La seva vida es va allargar un 20%. I no només van viure més, sinó que patien menys malalties, estaven més forts i, en general, gaudien de més bon estat de salut.

Els investigadors creuen que els resultats de l'estudi poden ser importants per tal de desenvolupar tractaments que permetin millorar els símptomes de les malalties relacionades amb l'edat i l'envelliment.

stats