SOCIETAT
Societat 16/05/2012

Catalunya busca sortida al material més lleuger i resistent del món

Científics de l'Institut de Ciències Fotòniques fan els primers avenços per poder fabricar mòbils flexibles i càmeres de visió nocturna gràcies al grafè. 'The Economist' en ressalta la troballa

Ara
2 min
L'article a 'The Economist'

BarcelonaEl grafè, el material més lleuger i resistent que s'ha descobert fins ara, promet revolucionar el món de l'electrònica. I la primera passa per fer-ho l'han donada investigadors a Barcelona. En un futur no massa llunyà, aquesta capa de carboni d'un sol àtom de gruix permetrà fabricar ordinadors enrotllables i càmeres de visió nocturna. Els descobridors del grafè van guanyar el Nobel de física de 2010. Ara científics de l'Insitut de Ciències Fotòniques (ICFO) liderats per Frank Koppens han començat a trobar la manera per desenvolupar les primeres aplicacions tecnològiques amb el nou material, tal com descriu 'Nature Nanotechnology'. Els avenços són notícia destacada a la prestigiosa revista 'The Economist' sota el títol 'El grafè mostra els seus colors'.

Koppens i el seu equip han aconseguit situar una capa cristal·lina de punts quàntics sobre la fulla de grafè i n'han millorat la seva sensibilitat a la llum. La flexibilitat del grafè permetrà crear productes electrònics que es podran doblegar, des de telèfons mòbils fins a ordinadors enrotllables. L'alta sensibilitat de la llum del dispositiu també obre la via a crear càmeres de visió nocturna.

El grafè és 200 vegades més resistent que l'acer, és extremadament flexible i consumeix menys electricitat que el silici, que en el seu moment va fer possible augmentar la capacitat d'emmagatzematge i de treball dels dispositius informàtics, i els va fer més petits i assequibles. El grafè es troba a la mina del llapis, però la seva estructura no es va descobrir fins fa set anys.

stats