Societat 05/03/2012

Els científics donen per finalitzada l'erupció a l'illa d'El Hierro

L'Institut Geogràfic espanyol assegura que ja no hi ha evidències instrumentals ni visuals que indiquin que estigui activa

Agències
1 min

Santa Cruz de TenerifeL'erupció volcànica submarina que es registrava al mar de Las Calmas, al davant de l'illa d'El Hierro, des del passat 19 de juliol ha finalitzat, segons han comunicat aquest dilluns els científics que estudiaven el fenomen. Tot i això, el director general de Seguretat i Emergència del govern canari, Juan Manuel Santana, ha explicat que encara es mantindran les mesures de vigilància científica, ja que encara que l'erupció ha acabat el procés volcànic encara continua i no s'abandonarà la vigilància fins que tots els indicadors tornin a la normalitat.

La directora de l'Institut Geogràfic espanyol (IGN) a Canàries, Maria José Blanco, ha dit que tot indica que l'erupció al sud de l'illa ha acabat, ja que no hi ha evidències instrumentals ni visuals que indiquin que continua. La tripulació de l'avió de Salvament Marítim que sobrevolava cada dia la zona de l'erupció ha comunicat que ni tan sols amb sensors d'infrarojos es pot detectar el centre de l'emissió, el focus eruptiu, a la superfície marina. Tot i això, la directora de l'IGN ha admès que no sap quant de temps tardarà ara l'illa a recuperar la normalitat perquè no s'havien registrat a Canàries, recentment, processos posteruptius com aquest.

Segons les últimes dades de la batimetria realitzada a la zona, el con principal de l'erupció submarina ha quedat a 88 metres sota la superfície.

stats