EL FUTUR DE L'ENERGIA
Societat 26/10/2011

La cimera de les renovables

Avui engega el Global Clean Energy Forum, que reuneix a Barcelona els líders del sector

Ignasi Pujol
3 min
L'energia del sol i del vent Les plaques solars reflecteixen la turbina d'un molí de vent, A la ciutat de Magúncia, A Alemanya.

Si hi ha un moment especialment decisiu per a les renovables és l'actual. Les energies netes estan cridades a assumir un protagonisme més clar després dels esdeveniments internacionals que han sacsejat el panorama energètic mundial durant l'últim any.

L'accident nuclear de Fukushima i la Primavera Àrab han tornat a evidenciar un sistema massa dependent de l'energia atòmica i del petroli, i tota una potència energètica com és Alemanya ja ha decretat una apagada nuclear pel 2022.

Aquest és el teló de fons del Global Clean Energy Forum 2011, una iniciativa de l'International Herald Tribune en col·laboració amb l'ARA. El congrés reunirà avui i demà a l'Hotel Arts de Barcelona prop de 300 directius i experts mundials del sector de les renovables. Es tracta de la segona edició d'un certamen que l'any passat es va celebrar a Lisboa. S'abordaran temes com els desafiaments del canvi climàtic, el finançament de les renovables en el context de crisi econòmica i l'equilibri entre fonts d'energia.

Durant el primer dia del congrés, que obrirà el conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, hi haurà una taula rodona amb alguns dels líders més destacats del sector: el president d'Eurus Energy (del grup Tepco), Tetsuro Nagata; el president i conseller delegat d'Acciona, José Manuel Entrecanales; el primer executiu de la portuguesa EDP, António Mexia; el conseller delegat d'Areva Renewables, Anil Srivastava; el conseller delegat de la grega Public Power Corporation, Arthouros Zervos, o el responsable de la divisió de renovables de l'alemanya E.ON, Mike Winkel.

El futur sense subsidis

Tot seguit es parlarà sobre la supervivència del sector després dels subsidis o primes. També s'abordarà el repte que suposa per a les renovables l'abaratiment de l'extracció de gas, i com la tecnologia solar i l'eòlica poden agafar el relleu als combustibles fòssils.

El lideratge dels països emergents, el vehicle elèctric i el futur del sector en l'era post-Fukushima centraran les sessions de la tarda.

Demà, dijous, el Global Clean Energy Forum tractarà la integració de les renovables al sistema elèctric, les millores tecnològiques del sector, l'estratègia d'un gegant emergent com la Xina i les ciutats del futur, energèticament sostenibles. També s'abordarà el camí cap a la cimera de Durban (Sud-àfrica), que se celebrarà a finals d'any amb l'objectiu d'actualitzar els compromisos del Protocol de Kyoto.

Per cloure la cimera hi haurà una sessió sobre el futur de les energies verdes a Catalunya. El congrés serà clausurat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i l'editor de l'International Herald Tribune, Stephen Dunbar-Johnson.

Tot i el context de crisi econòmica, la inversió en renovables durant l'any passat va marcar un rècord històric. El sector va absorbir inversions de 211.000 milions de dòlars (158.000 milions d'euros) durant el 2010, xifra que suposa un increment del 32% respecte a l'any anterior (160.000 milions de dòlars).

Els mercats emergents com la Xina, l'Índia i el Brasil estan concentrant bona part de les inversions, però també són molt actius països com els Estats Units i Alemanya, que volen liderar el relleu energètic.

Actualment al món hi ha 118 països amb polítiques energètiques que afavoreixen les renovables, enfront dels 55 països del 2005.

Pes creixent

Les fonts renovables van suposar durant l'any passat el 16% del consum energètic mundial. Es preveu que a finals d'any suposin el 25% de la capacitat instal·lada al món.

Espanya és el quart mercat mundial en el sector de les renovables, només per darrere de països molt més extensos com la Xina, els Estats Units i Alemanya. L'aposta del govern espanyol per l'energia solar i l'eòlica n'és responsable.

No obstant això, com passa en molts altres països, el govern vol aplicar retallades en les primes a les renovables a causa del context de restriccions pressupostàries.

stats