Societat 12/02/2012

Cinc detinguts a Santa Perpètua de Mogoda per estafar i extorsionar empresaris

Acumulen nombrosos antecedents per delictes similars comesos arreu de Catalunya, França i Itàlia

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup especialitzat en estafes i extorsions a empresaris de la zona del Vallès mitjançant el mètode de l'esmolador d'eines. Tots els integrants del grup pertanyien a un clan familiar d'ètnia gitana formada per una bateria assentada al país, sobretot a la zona de Santa Perpètua de Mogoda, i una altra bateria de tipus itinerant que es desplaçava per tot el territori amb la finalitat de cometre estafes i extorsions.

En l'operació policial, batejada amb el nom de Cas Esmolador, s'ha detingut cinc persones, que han quedat en llibertat amb càrrecs. Els detinguts acumulen nombrosos antecedents policials per delictes similars comesos arreu de Catalunya, França i Itàlia. La investigació, que ha durat sis mesos, es va iniciar arran de la denúncia presentada per part de dos propietaris de tallers de vehicles de la localitat de Mollet del Vallès que havien estat víctimes de diversos actes intimidadors per part d'un grup de persones d'ètnia gitana. Les gestions dutes a terme pels investigadors han constatat que es tractava d'un grup criminal amb una elevada reiteració delictiva i una afectació arreu del país vinculada al caràcter itinerant dels integrants del grup.

El modus operandi d'aquest grup consistia en desplaçar-se per diversos establiments comercials, tallers i altres empreses vinculades al món de la construcció, indústria i alimentació, oferent un suposat servei d'esmolament d'eines i manteniment de maquinària. Amb el pretext d'efectuar una demostració dels seus serveis, els detinguts requerien de forma insistent i amenaçant als responsables dels establiments perquè els facilitessin eines o instruments amb el compromís de retornar-los esmolats de forma gratuïta.

Dies posteriors, els integrants del grup es presentaven de nou als establiments i exigien una quantitat monetària desorbitada per un servei suposadament gratuït i si els responsables es negaven a pagar el preu sol·licitat, s'iniciava un seguit d'accions intimidadores contra el patrimoni -destrosses als locals, eventuals robatoris- així com vers la integritat física dels responsables dels locals afectats i els seus familiars. Moltes de les víctimes realitzaven pagaments diversos als grup criminal per por a les possibles represàlies.

stats