Societat 01/04/2017

Falten cirurgians plàstics a la sanitat pública catalana

Catalunya compta amb una taxa de 0,09 cirurgians plàstics per cada 10.000 habitants, una de les més baixes d'Espanya

Ara
1 min

BARCELONAUn informe de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SCCPRE) evidencia la falta de cirurgians plàstics a Catalunya. El territori compta amb 65 professionals d'aquesta especialitat, és a dir, amb una taxa de 0,09 especialistes per cada 10.000 habitants, una de les més baixes de tot Espanya.

El document, que s'ha donat a conèixer en el marc de les II Jornades de Cirurgia Plàstica dels Hospitals de Catalunya, celebrades aquest matí a l'Hospital Santa Caterina de Salt, compara aquestes dades amb la taxa registrada a altres comunitats autònomes com ara Castella i Lleó, amb un 0,14, les Canàries, amb un 0,16, o Navarra, amb un 0,19.

L'informe va més enllà i mostra que gairebé el 50% dels 65 especialistes treballa a temps parcial i que més de la meitat d'aquest 50% té un contracte de menys de 20 hores. També assenyala que el 40% dels cirurgians plàstics que exerceix a la sanitat pública catalana ho fa en serveis hospitalaris que tenen dos o menys professionals d'aquesta especialitat. Aquest fet limita la capacitat d'actuació d'aquests serveis, que no poden dur a terme procediments complexos, com microcirurgia, per als quals caldria un mínim de tres especialistes.

Aquest dèficit de cirurgians plàstics situa la cirurgia plàstica al mateix nivell que una especialitat terciària, com la cirurgia toràcica, la neurocirurgia o la cirurgia cardíaca, quan moltes de les patologies que tracta no són terciàries sinó comunes, com el càncer de mama, el càncer cutani i melanoma o traumatismes aguts i crònics.

stats