Societat 29/07/2011

La clàssica, a Canet i Torroella de Montgrí

Aquest cap de setmana el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí enceta la 31a edició amb la programació clàssica més selecta de l'estiu. Al Festival de Santa Florentina, el piano recorda Franz List.

Marta Porter
2 min

Barcelona.El Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, que tindrà lloc del 30 de juliol al 26 d'agost, arriba a la seva 31a edició fidel al seu esperit fundacional: fer música clàssica d'alta qualitat. Enguany hi destaquen les veus greus femenines, amb la presència de la contralt Nathalie Stutzmann, que també farà de directora, la mezzosoprano txeca Magdalena Kozena, la soprano María Bayo i el contratenor francès Philippe Jaroussky, una de les veus més preuades del moment. A això s'hi afegeix una destacada presència de pianistes encapçalats pel gran Grygory Sokolov, secundat per Alice Sara Ott i Joaquín Achúcarro, i dues orquestres, la Berg Chamber Orchestra, que posarà música a la projecció de la pel·lícula La passion de Jeanne d'Arc de Dreyer i els Dunedin Consort & Players amb la Missa en si menor de Bach.

La inauguració del festival, que comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell -Torroella és un dels cinc festivals estratègics i el seu director, un valor en alça-, serà demà dissabte amb una nova producció musical a càrrec de l'Acadèmia 1750, una formació nascuda com a orquestra resident del certamen i que poc a poc s'està fent un lloc en el panorama internacional. Dirigida pel seu titular Stefano Demicheli, i amb la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert i l'oboista Pepo Domènech, oferiran música europea de la primera meitat del segle XVIII. A aquesta producció pròpia, s'hi suma també la Missa de rèquiem de Joan Cererols amb el cor La Stagione Armonica.

Diumenge serà el torn del conjunt vocal britànic The Hilliard Ensemble i del saxofonista noruec Jan Garbarek per presentar el seu últim treball conjunt, Officium Novum , un diàleg musical entre el jazz de Garbarek i la música antiga del Hilliard Ensemble, i que també recull composicions de Komitas Vardapet, Arvo Pärt i el mateix Garbarek. El primer cap de setmana de Torroella acabarà dilluns amb el gran pianista Grygory Sokolov interpretant obres de Bach i Schumann.

Homenatge a Franz List

A Canet de Mar, el Festival de Santa Florentina porta dissabte el jove pianista letó Vestards Shimkus (guanyador del Concurs de Piano Maria Canals 2009) amb un programa íntegrament dedicat a Franz Liszt, en el 200è aniversari del seu naixement. La programació continuarà amb l'orquestra I Musici de Vivaldi, un recital de piano de Denis Zhdanov, la Mendelssohn Chamber Players i, tancarà el certamen, el 18 i 20 d'agost, un recital de tenors amb Ji Min Parck, Josep Fadó i Ricard Bernal acompanyats al piano per Ricardo Estrada.

stats