Societat 22/07/2014

El canvi climàtic augmentarà la fragància floral de la Terra

Un estudi conjunt de CREAF, CSIC i un institut d'Estònia apunta que l'augment de les temperatures portarà "un nou perfum"

Efe
2 min

BarcelonaL'escalfament del planeta està provocant que les flors siguin cada vegada més fragants, de manera que el canvi climàtic comportarà "un món més calent, més fragant i amb un nou perfum".

Aquesta és la conclusió d'un estudi elaborat per investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CISC) i de l'Institute of Agricultural and Environmental Sciences d'Estònia.

Els investigadors han comprovat que, a mesura que puja la temperatura del planeta, les flors cada vegada són més fragants i que la calor intensa provoca, a més, canvis en les composicions de les aromes florals, cosa que transformarà les olors dels espais naturals.

Segons ha informat el CREAF, aquest fet podria confondre els insectes pol·linitzadors de les flors, especialment aquells especialistes que basen les seves visites en preferències olfactives innates.

Els científics han estudiat la relació entre el canvi climàtic i les emissions de compostos orgànics volàtils (COV) que produeixen les plantes. Els COV són compostos aromàtics que emeten diverses parts de les plantes, com les fulles o les flors, per comunicar-se entre elles i amb altres éssers vius com depredadors o pol·linitzadors.

L'estudi liderat pel CREAF i publicat en la revista 'Global Change Biology' demostra que en un món més calorós les plantes emetrien més compostos volàtils olorosos, encara que aquest augment podria variar segons l'espècie i el moment de l'any. "Hem observat que les flors de les plantes que ara oloren poc, com per exemple les de l'alzina, serien les que augmentarien en un grau més elevat la seva fragància", ha explicat l'investigador del CREAF Gerard Farré.

Els investigadors han calculat que, depenent de l'espècie, un augment d'un grau centígrad podria provocar que les flors emetessin fins a 1,4 vegades més compostos orgànics i que, en un escenari extrem amb cinc graus centígrads més de temperatura, les emissions podrien multiplicar-se per 9,1. A més a més, la composició relativa de les fragàncies florals també podria canviar en diferents graus.

De fet, l'estudi ha comprovat que plantes com la ginesta emetrien compostos olorosos nous que canviarien la seva fragància i que el bruc o el lletsó d'hort emetrien més quantitat d'alguns compostos aromàtics específics, com el llimoner o l'eucaliptus.

Els científics han advertit que aquests canvis podrien fer que plantes que fins ara no emetien olors gaire fortes perquè no necessiten atreure pol·linitzadors, com la flor de l'alzina, passessin a fer més olor. D'altra banda, si altres plantes canviessin la seva olor, els pol·linitzadors podrien confondre's i no trobar les flors que necessiten o equivocar-se i visitar-ne d'altres.

"Hi ha pol·linitzadors que confien en un grau més elevat en l'aprenentatge constant de les fragàncies de les flors del seu entorn, mentre que altres es basen en preferències innates. Per tant, s'espera que alguns pol·linitzadors puguin adaptar-se i respondre de forma més dinàmica que altres als canvis en la composició química de les olors", ha comentat Farré.

stats