Societat 09/02/2011

Una col·laboració sucosa

Antoni Ribas Tur
1 min

MadridL'exposició El esplendor del Románico suposa un nou capítol en la col·laboració que mantenen el MNAC i la Fundación Mapfre. Els 900.000 euros que la fundació ha aportat al museu amb motiu d'aquesta exposició aniran destinats a renovar les sales d'art romànic del Palau Nacional català. En la presentació de l'exposició, Pablo Jiménez Burillo, director general de la Fundación Mapfre, ha recordat que la col·laboració es remunta al desaparegut Museu d'Art Modern, avui integrat al de Montjuïc, quan el dirigia Cristina Mendoza, actual subdirectora del MNAC.

Gràcies a la complicitat que va trobar en Mendoza, la Fundación Mapfre ha pogut presentar des dels inicis de la seva trajectòria diverses exposicions dedicades a artistes catalans de renom com Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Sunyer, Josep de Togores o Francesc Pi de la Serra.

Amb la suma aportada per la Fundación Mapfre, el MNAC podrà renovar el discurs museogràfic i les instal·lacions, les eines de conservació i sobretot la il·luminació de l'exposició d'art romànic. Oberta al públic el 1995, havia quedat obsoleta, tal com l'acurat muntatge de l'exposició madrilenya posa de manifest.

Una il·luminació que ressalta el cromatisme de les pintures, la col·locació dels capitells i els frontals d'altar a l'alçada de l'ull, i la presentació individualitzada de les peces d'orfebreria d'aquesta mostra han posat en relleu, segons Maite Ocaña, directora del MNAC, la necessitat de portar a terme aquestes reformes al museu. L'exposició és un avançament de les novetats que trobarem quan les sales d'art romànic tornin a obrir les portes, probablement abans de Sant Joan.

stats