CASTELLS
Societat 27/08/2012

Les colles ho tenen tot a punt per a la diada de Sant Fèlix

Els Castellers de Vilafranca van esdevenir protagonistes del cap de setmana descarregant quatre castells de nou pisos i un de gamma extra. La Colla Vella es va apuntar quatre bàsics de nou més.

Efren Garcia
3 min
Les colles ho tenen tot a punt per a la diada de Sant Fèlix

L'ARBOÇAmb tota la cavalleria, a mig gas o guardant una carta sota la màniga. Enllaunats a plaça, al punt del migdia o ben entrada la tarda. Amb castells de gamma extra o sense, tot s'hi val quan es tracta de preparar la diada de Sant Fèlix. La gira estival de les grans cites castelleres encara el seu tram final i les colles planifiquen l'última setmana del mes d'agost en funció del seu estat de forma.

Les diades del Catllar i l'Arboç a la zona tradicional mantenen un ferm pols amb les festes majors del barri de Sants, d'Igualada i de Sitges, i es reparteixen l'assistència de les grans formacions del moment.

Cara a cara preparant la diada

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Jove tarragonina van compartir plaça tant dissabte com diumenge amb planificacions ben diferents.

Els verds s'hi van lluir sumant un total de quatre castells de nou pisos i un de gamma extra entre el Catllar i l'Arboç. Van estrenar el tres de nou amb agulla diumenge, un gamma extra que només els vilafranquins han aconseguit descarregar, i van provar d'esvair dubtes de cara al pilar de vuit, descarregant el de set al Catllar.

Els Castellers de Vilafranca ja han anunciat oficialment els seus castells per a la diada de Sant Fèlix. Seran el tres i el quatre de nou amb agulla, el dos de vuit sense folre i el pilar de vuit. I ara centren totes les seves forces a preparar aquesta diada sense prescindir dels gammes extres.

La facilitat amb què descarreguen els castells bàsics de nou i el bagatge aconseguit durant l'agost fan pensar que la Colla Vella dels Xiquets de Valls tornarà a donar molta guerra en la pròxima diada de Sant Fèlix.

Els rosats van descarregar aquest cap de setmana quatre castells de nou pisos i van protagonitzar així dues tripletes màgiques consecutives. Els vallencs han seguit donant rodatge als seus castellers gràcies a l'estructura del cinc de vuit.

Enguany la Colla Vella ja ha descarregat el nou de vuit a la Bisbal del Penedès i la consolidació del pilar de sis els obre les portes d'un conjunt de gammes extres que històricament han estat hegemonia dels vilafranquins.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va encarar la doble castellera a un ritme ben diferent. L'elevat nombre de caigudes dels tarragonins els ha col·locat en una situació compromesa i aquest cap de setmana havia de servir per decidir el grau de pressió amb què es plantarien dijous a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès.

Dissabte es van apuntar el segon tres de nou descarregat de la temporada però la suma, els dos dies, de quatre intents desmuntats de quatre de nou afegirà tensió a les files dels tarragonins.

Els dubtes que genera el seu rendiment fan complicades les apostes de cara a la diada de Sant Fèlix.

Al nord de la zona tradicional

Els Minyons de Terrassa també van fer doblet però en el seu cas les dues cites es van concentrar en la jornada de diumenge. Són poques les colles de fora de la zona tradicional que no s'aturen durant l'agost i els egarencs no en són pas l'excepció.

La seva circumstància fa que es plantegin el repte del gamma extra a primers de juliol i que arribin a la diada de Sant Fèlix amb pocs assaigs de rodatge.

La seva zona d'influència fa que preparin els seus grans castells lluny de les aglomeracions de les places més costumistes.

Van posar en marxa la seva maquinària després de la festivitat de la Mare de Déu d'Agost i amb una diada i quatre assaigs diumenge van tornar a portar a plaça el tres de nou amb folre al parc de l'Espanya Industrial en el marc de la festa major del barri de Sants.

Els Joves es reivindiquen

Tot i que enguany han quedat descartats de la diada més mediàtica, els xiquets de la Joves de Valls segueixen reivindicant-se fora de casa. Diumenge van tornar els castells de nou pisos a Igualada. Van descarregar el tres de nou folrat i van completar l'actuació segellant el cinquè set de vuit de l'any.

Si bé els vallencs no van arrossegar prou camises per plantejar-se el quatre de nou, l'èxit de l'actuació els recompensa després d'una temporada de sequera i reobre el debat respecte al relleu enguany a la plaça més castellera.

stats