Societat 04/06/2012

L'associació Catalunya contra el Càncer denuncia que s'ha paralitzat el programa de detecció precoç del càncer de còlon

El nou cribratge contra el càncer colorectal està en marxa a l'Hospital Clínic, l'Hospital del Mar, l'ICO de l'Hospitalet i l'Hospital de Vilafranca, però segons l'AECC les retallades han impedit que s'expandeixi. El departament de Salut assegura, però, que abans de finals d'any també arribarà a l'Alt Empordà i les Terres de l'Ebre

Efe/ara
2 min

BarcelonaL'associació Catalunya contra el Càncer ha denunciat avui que el Govern ha paralitzat l'expansió territorial del nou cribratge contra el càncer colorectal, el tipus de tumor que afecta més persones encara que no és el més conegut entre els catalans.

Preocupada per aquesta decisió, la gerent de Catalunya contra el Càncer, Ángela Sánchez, ha avisat, en una roda de premsa, que la societat catalana "no es pot permetre que un nou programa de cribratge que s'ha demostrat que és molt efectiu i de baix cost es deixi d'expandir".

Segons Sánchez, aquest cribratge, basat en la detecció precoç del càncer de còlon amb una simple anàlisi dels excrements, està en marxa a l'Hospital Clínic, a l'Hospital del Mar de Barcelona, a l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i a l'Hospital de Vilafranca (Alt Penedès), però, per les retallades, no s'ha implantat, com estava previst, en altres centres públics de Sabadell (Vallès Occidental), Girona (Gironès) o Tarragona (Tarragonès).

El departament de Salut assegura, però, que abans de finals d'any aquest programa també arribarà a l'Alt Empordà i a les Terres de l'Ebre, on, de fet, ja s'està posant en marxa. Actualment, el programa de detecció precoç arriba a un 19% de la població diana i abans de finals d'any arribarà al 21%. El 2015 arribarà a tot el territori.

Encara que el càncer colorectal és el càncer que afecta més persones, un "oncobaròmetre" presentat avui per Catalunya contra el Càncer mostra que és el tercer més conegut pels catalans, per darrere del de mama i el de pulmó, una dada que, segons Sánchez, ha de fer replantejar les campanyes de conscienciació.

L'estudi, fet sobre una mostra de 8.000 persones, assenyala igualment que el càncer és la malaltia més temuda entre la població i que la majoria dels enquestats pensen que, després del tabac, el factor més determinant per patir la malaltia són els antecedents familiars.

Tot i això, la supervivència del càncer als 5 anys del diagnòstic és del 60%, alhora que la predisposició genètica és determinant només en un 3% dels casos.

D'altra banda, Catalunya contra el Càncer, que és la filial catalana de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), ha criticat avui la poca atenció psicològica que la sanitat pública ofereix als pacients amb càncer a Catalunya.

Com que en la majoria d'hospitals comarcals no hi ha cap psicooncòleg i als centres de referència només n'hi ha un, Catalunya contra el Càncer vol llançar un programa perquè tots els diagnosticats de càncer –uns 30.000 cada any a Catalunya– tinguin opció a una consulta amb un psicòleg.

Malgrat que no hi ha estudis que relacionin directament l'efecte d'una bona condició psicològica i una actitud positiva a l'hora de vèncer al càncer, sí que se sap que l'estrès afecta el sistema immunitari, motiu pel qual és important una bona atenció psicològica durant el tractament.

Amb un pressupost el 2011 d'uns 2,4 milions d'euros, Catalunya contra el Càncer fa un esforç per mantenir tots els seus programes aquest 2012, malgrat que han caigut en un 12% el nombre de socis i un 10% els donatius de particulars.

Amb els seus més de 1.200 voluntaris, Catalunya contra el Càncer organitza una gran col·lecta de fons el 5 de juny que ve a Barcelona

stats