Societat 13/06/2012

Els alcaldes de les comarques gironines marxen de Madrid "preocupats" pel futur del desdoblament de l'N-II

Els batlles temen que els trams que van des de Girona fins a la frontera no s'arribin a fer mai

Acn
4 min
Fotografia de grup dels alcaldes gironins a Madrid

BarcelonaEls alcaldes de les comarques de Girona afectats per la manca d'avenços en el desdoblament de l'N-II han mantingut aquest dimecres a Madrid una bateria de reunions amb els grups parlamentaris al Congrés per provar d'impulsar les obres. Segons ha apuntat el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, han estat reunions "positives" de cara a remarcar les reivindicacions del territori, però no han servit per esvair les preocupacions després d'anys en què no s'han adjudicat les partides assignades.

No hi ha espai per a més esmenes als pressupostos del 2012, però el PP s'ha compromès a adjudicar les obres previstes aquest any. Amb tot, es manté la incertesa sobre les inversions al 2013, 2014 i 2015. La quinzena d'alcaldes que s'han desplaçat a Madrid s'han reunit amb la majoria dels grups parlamentaris per recordar-los que les obres de l'N-II són una necessitat vital per a l'economia dels seus municipis i del país. L'objectiu, aconseguir suports per a unes obres de "sentit comú" en una via d'entrada de primer ordre per a l'Estat per on circulen 22.000 cotxes diaris.

La ronda de contactes ha començat a les 10 del matí amb el portaveu del PSOE a la comissió de Foment del Congrés, Rafael Simancas. Posteriorment s'han trobat amb les diputades del PP M.Àngels Esteller (vicepresidenta de la Comissió de Foment) i Concepció Veray, i els diputats de CiU Pere Macias i Jordi Xuclà. A més, han mantingut reunions amb la diputada d'ERC Teresa Jordà i el diputat d'IU-EuiA-Cha Joan Josep Nuet. També hi ha hagut reunions amb representants del BNG i PNB.

A més de Fauria, s'han desplaçat a Madrid el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, i el de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí; així com el del Pla de l'Estany, Jordi Xargay. Pel que fa als alcaldes, hi ha assistit el de Caldes de Malavella, Salvador Balliu; Maçanet de la Selva, Antoni Guinó; el de Vidreres, Jordi Camps; l'alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura; el de Sils, Martí Nogué; i el de Llançà, Pere Vila. També l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, així com Ramon Ramos com a president comarcal de CDC a la Selva Marítima i també director del Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona.

"Preocupació"

Tan bon punt han acabat les trobades el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, ha expressat la "satisfacció" dels alcaldes per haver portat la reivindicació a Madrid i ha apuntat que malgrat que els grups parlamentaris "han escoltat" la petició "caldrà veure com acabarà anant tot". "Considerem que les reunions han estat positives de cara a transmetre la preocupació, que han entès tots, però estem preocupats pel resultat final de cara al futur perquè molts anys hi ha hagut pressupost i no s'ha adjudicat mai res, i aquest any sembla que passarà el mateix", ha dit.

Un temor que les representants del PP han volgut esvair a la reunió que han mantingut aquest dimecres. Segons ha explicat Fauria, les diputades s'han compromès a treballar perquè les adjudicacions es facin realitat aquest 2012, tal com marquen els pressupostos. "El paper ho aguanta tot, esperem que sí" ha afirmat el president del Consell Comarcal de la Selva, que en tot cas ha afirmat que hi ha "alguna musiqueta" respecte a desdoblaments a altres zones que "preocupa".

Fauria ha apuntat que els alcaldes ja donaven "per descomptat" les dificultats perquè el PP s'avingui a incorporar noves esmenes als pressupostos generals de l'Estat del 2012 després d'incrementar en 300.000 euros aquestes partides a instàncies del PPC. Malgrat les propostes que havien presentat alguns grups al Congrés i al Senat, l'executiu espanyol manté que aquests són uns pressupostos excepcionalment austers d'acord al moment excepcional de l'economia espanyola.

Previsions "a la baixa" per al 2013, 2014 i 2015

El que sí que "preocupa" al alcaldes, ha dit, és la possibilitat que aquesta austeritat es mantingui de cara al futur perquè les previsions que contemplen els pressupostos per al 2013, 2014 i 2015 són per a quantitats inferiors a les que caldrien. Segons el president del Consell Comarcal de la Selva, els populars s'han compromès a revisar aquestes previsions i valorar una modificació per als pròxims exercicis, "però de moment estan a la baixa".

La preocupació és encara més evident en els alcaldes de la part nord de les comarques de Girona per la possibilitat que el desdoblament de l'N-II a aquesta zona quedi oblidada. L'alcalde de Castelló d'Empúries i president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha afirmat que "la música" que es desprèn de les reunions d'aquest dimecres "no acaba d'agradar". "Sortim preocupats, perquè no hi ha res concret, no hi ha projectes ni partides per a projectes i a més a la calendarització que hi ha fins al 2015 les partides estan a zero per a qualsevol dels trams des de Girona a la frontera francesa", ha dit.

Segons Sanllehí tampoc hi ha un plantejament d'acabar fent un desdoblament, un fet que "preocupa moltíssim" perquè "tindríem una N-II desdoblada al tram central, al tram de la Selva -on sembla que es pot acabar concretant- però en els extrems nord de la connexió amb la frontera francesa i al sud fins a Tordera fins i tot ens ha arribat a semblar que es pot quedar sobre la taula i només tenir la possibilitat de connexió viària a través de l'autopista de peatge".

Es tractaria, ha afirmat, d'un "greuge" respecte a altres zones de l'Estat "on hi ha autovies que connecten zones importants i on alhora hi han autopistes de peatge". "Ens preocupa que s'estiguin plantejant la possibilitat de no desenvolupar aquest projecte aquí, a l'entrada de l'Estat, on hi ha una via que engloba 22.000 vehicles diaris, 10.000 camions i puntes a l'estiu de fins a 80.000 vehicles", ha conclòs. L'alcalde de Castelló d'Empúries ha recordat que ara per ara els pressupostos del 2012 només contemplen una partida de 50.000 euros per tot el tram Girona-frontera francesa, que "no n'hi ha ni per començar a fer el plantejament de cap mena d'estudi".

Els alcaldes s'han compromès a mantenir viva aquesta unanimitat en favor del desdoblament de l'N-II més enllà de la jornada d'aquest dimecres. Tots els alcaldes i presidents dels consells comarcals "continuarem treballant", ha dit Fauria, que ha apuntat a la possibilitat de constituir una comissió i mantenir nous contactes amb els grups parlamentaris amb qui s'han entrevistat aquest dimecres "perquè quan hi hagin futurs pressupostos puguem dir la nostra i que ens escoltin".

stats