Societat 06/11/2015

El comiat de Martínez Sistach en 5 anècdotes personals

Juan José Omella, el nou arquebisbe de Barcelona, prendrà possessió del càrrec el 26 de desembre

Selena Soro
3 min
Lluís Martínez Sistach, aquest divendres al matí / MARC ROVIRA

BarcelonaJuan José Omella, el nou arquebisbe de Barcelona, prendrà possessió del càrrec el proper 26 de desembre, tal i com ha avançat aquest divendres en roda de premsa el seu antecessor, el cardenal Lluís Martínez Sistach. Durant el seu comiat, Sistach ha agraït la confiança dipositada en ell i alhora ha celebrat el nomenament d'Omella, a qui ha descrit com un bisbe “proper, senzill, i amb molta consciència social”. Així ha estat l'adéu del fins ara arquebisbe de Barcelona en cinc anècdotes.

1. Omella i Sistach parlen català entre ells

El futur arquebisbe de Barcelona va néixer a la Franja

Lluís Martínez Sistach ha recordat que el seu substitut és nascut a Cretes, un municipi de la zona del Matarranya, a la Franja. “La seva llengua materna és el català”, ha recalcat el cardenal, i ha afirmat que aquesta és la llengua en la qual tots dos s'han comunicat aquests dies. “Ell parla castellà i català. Si hi ha més persones amb nosaltres i parlen castellà, parla castellà. Però entre nosaltres parlem en català”, ha assenyalat.

2. Sistach, convençut que Omella mirarà pels catalans

Afirma que té capacitat d'adaptació

De Juan José Omella, Sistach n'ha valorat la seva senzillesa i consciència social, i ha assegurat que el seu successor ve amb el desig de servir Barcelona i els catalans. “Si la persona és competent i té capacitat d'adaptació, es pot superar que no hagi nascut a Catalunya”, ha argumentat l'arquebisbe. A més, ha subratllat que comptarà amb l'assessorament de moltes persones que coneixen la realitat catalana, i ha valorat positivament que Omella sigui un home de món, ja que durant un any va ser missioner a Zaire. Aquest matí, Omella ha fet les seves primeres declaracions a Catalunya Ràdio, on ha afirmat que se sent “més pastor que polític”.

Juan José Omella en la marxa contra la pobresa a Madrid del 26 de juny del 2005, una setmana després de no haver anat a una manifestació contra l’aprovació del matrimoni gai convocada pels bisbes.

3. Sistach es retirarà a la Residència Sacerdotal

Hi viurà amb els llibres que ha acumulat aquests anys

Fins el 26 de desembre, Sistach serà l'administrador apostòlic de l'arquebisbat de Barcelona. A partir d'aleshores, quan Omella el substitueixi, el cardenal es retirarà a la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol, al carrer Joan Güell. Allà estarà acompanyat d'una setantena de sacerdots a qui, diu, coneix un per un, amb noms i cognoms i a qui “estima molt”. El seu únic problema, diu, serà encabir en la seva habitació, que serà com la de la resta de residents, “tots els llibres i revistes” que ha acumulat durant aquests 12 anys.

4. Francesc trucava Sistach durant les vacances

El va rebre quatre vegades en audiència privada

En el balanç que l'arquebisbe de Barcelona ha fet del seu mandat ha volgut recalcar que les relacions entre Catalunya i el Vaticà “són bones”. Tan és així, que ha explicat que en els quatre anys que el papa Francesc porta en el càrrec, l'ha rebut quatre vegades en audiència privada. L'última, ni tan sols a petició d'ell. “Ha mostrat moltes vegades la seva deferència cap a nosaltres”, ha assegurat Sistach. Un dia d'agost, de fet, quan estava de vacances, Sistach va rebre una trucada. Era el papa Francesc, que li telefonava per buscar un dia per quedar. També li va dir que, sempre que volgués parlar amb ell, el truqués directament. 'Shámame', ha dit Sistach imitant l'accent argentí del Papa.

5. El que més satisfà Martínez Sistach

Agraeix el suport de religiosos i laics

Durant aquests 12 anys al capdavant de l'arquebisbat de Barcelona, el més satisfactori per a Sistach ha estat l'esperit de col·laboració que s'ha trobat sempre a la ciutat. Per això, ha agraït la confiança dels sacerdots i els religiosos, però també dels laics. També s'ha mostrat satisfet del fet que, tot i haver presentat la seva renúncia als 75 anys –l'edat de jubilació episcopal–, el papa hagi allargat el seu mandat tres anys. També ha recordat amb molt afecte la visita de Benet XVI a Barcelona per dedicar la Sagrada Família. “Va ser un dia històric per Catalunya”, ha conclòs Sistach.

stats