Societat 18/10/2011

Lluís Gallardo "En els conflictes pel soroll fallen les persones i les lleis"

Reivindicació Aquest advocat i portaveu de l'associació demana un canvi en la sensibilitat de la societat i de les institucions respecte als problemes que causen els sorolls

A.p.
2 min

La percepció del soroll és individual però és un problema social. Per què?

El soroll és una interpretació totalment subjectiva que fa cada persona del so que sent. Quan afecta un col·lectiu, podem parlar de contaminació acústica, cosa que suposa una objectivització, perquè en aquest col·lectiu les persones coincideixen a considerar un so determinat com a molest.

Què passa quan hi ha una diferència de percepció entre demandant i demandat respecte al mateix so?

Quasi la totalitat dels casos presenten aquestes diferències. Per això s'ha d'engegar la maquinària administrativa per comprovar i acabar amb les molèsties o, en el seu defecte, s'ha de portar la qüestió a un tribunal. Davant el jutge caldrà convèncer-lo que la situació no només és il·legal sinó que afecta la qualitat de vida del demandant.

Per què hi ha tanta conflictivitat entorn del soroll? Què falla?

Fallen les persones -sobretot les que han d'aplicar les normes- i les lleis. Les persones perquè, per ignorància o per insensibilitat, encara n'hi ha algunes que donen poca importància a aquest tipus de reclamacions. Les lleis estan massa desvinculades de la realitat que regulen i no ho posen fàcil al perjudicat.

Per què?

El sistema legal es posa a favor del sistema de producció actual, ignorant que ens perjudica, a través de la contaminació de molts tipus, dins de la qual hi ha el soroll. Calen lleis que posin l'economia al servei de l'entorn i no al revés.

Ha vist algun canvi positiu en els últims anys?

Fins al 2002 la reacció social i de la justícia davant les queixes i demandes per casos de soroll era sempre el menysteniment. A partir d'aleshores, i arran d'una de les primeres sentències a Catalunya, s'han pagat indemnitzacions i s'han dictat les sentències amb penes de presó greus per delictes contra el medi ambient, en modalitat de contaminació acústica. Encara queden alguns jutges que fan palesa la seva insensibilitat i continuen minimitzant aquestes problemàtiques, però són casos excepcionals.

stats