COPAGAMENT FARMACÈUTIC
Societat 18/04/2012

El conseller Boi Ruiz diu que ara "s'haurà de revisar" l'aplicació de l'euro per recepta

El conseller de Salut també ha afegit que les mesures acordades aquest dimecres en el consell interterritorial "són insuficients"

J. Faus/l. Bonilla
2 min

Madrid/BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha valorat positivament la reforma del copagament farmacèutic –els fàrmacs es pagaran ara en funció de la renda–, que també tindrà un "efecte dissuasiu", però considera que és "insuficient" per garantir la sostenibilitat del sistema. "Però alguna mesura més s'haurà de fer. Hem d'aplicar algunes mesures més que no estan en l'àmbit dels consellers de Salut", ha dit. I ha fet una crida a obrir "un debat serè" en matèria de política fiscal i financera per mantenir la sanitat pública.

Els fàrmacs es pagaran en funció de la renda. Els pensionistes amb prestacions inferiors als 18.000 euros pagaran un màxim de 8 euros al mes, la resta un màxim de 18 euros. La població activa pagarà un 50%, 40% si cobren 18.000 euros i 60% si en cobren més de 100.000.

"Són mesures valentes perquè no és agradable dir que es pagarà més pels medicaments", ha afegit Boi Ruiz. El conseller també ha dit que ara s'haurà de revisar l'aplicació de l'euro per recepta a Catalunya, una mesura, però, que no es descarta i que Boi Ruiz considera que és "compatible" amb el nou copagament. Tot i això, no ha donat per segura l'aplicació de l'euro per recepta. Ha dit que "és un tema obert" i que la seva aplicació dependrà de "la valoració que en fem".

Ruiz ha dit que l'euro per recepta i el pagament progressiu de les receptes segons la renda “poden ser compatibles”, però que per saber-ho cal analitzar abans “l'impacte econòmic” de la mesura anunciada per la ministra de Sanitat, Ana Mato.

Ha assegurat, en declaracions als periodistes, que les mesures presentades avui són “necessàries i adequades” però “insuficients per aguantar un sistema sanitari” que té el “seu problema en el finançament, no en la despesa”. En aquest sentit, ha demanat que en el proper Consell de Política Fiscal i Financera s'acordi “augmentar els ingressos del sistema” sanitari, ja que les mesures presentades per Mato “no són suficients per fer sostenible el sistema”.

El conseller ha insistit que a Catalunya no es poden fer més “esforços en contenció dels costos sanitaris” i que Mato és conscient de les mesures adoptades pel govern català.

stats