DESNONAMENTS
Societat 05/03/2015

“Van contra els meus pares perquè no tinc res”

La PAH creu que la llei de segona oportunitat és “per als bancs” i no “per als ciutadans”

Núria Martínez
2 min
Membres de la PAH es van manifestar al febrer al barri de la Bordeta pel sisè aniversari de la plataforma.

BarcelonaDesprés de ser desnonada del seu pis el 2013, l’Ainhoa, amb 36 anys i una filla de 3, ha hagut de tornar a viure a casa dels seus pares a Trinitat Nova. La seva mare va tenir un càncer l’estiu passat i un ictus al desembre. “L’estat de nervis constant en què viuen els meus pares està afectant directament la seva salut”, considera. L’Ainhoa compleix els criteris socials i econòmics per acollir-se a la llei de segona oportunitat que va aprovar divendres el consell de ministres, però si ho fa també desnonaran els seus pares, explica. La llei exonera els propietaris del deute, però el trasllada als avaladors. “Els meus pares -de 71 i 69 anys- van avalar-me i si ara m’exoneren, seran ells els que hauran de tornar el meu deute”, denuncia. En aquest sentit, expressa que els bancs “van contra” els seus pares perquè ella ja no té “res”. La dona també lamenta que amb la llei de segona oportunitat aprovada divendres si d’aquí cinc anys aconsegueix trobar feina i millorar la seva situació econòmica haurà de fer front instantàniament al deute que arrossega.

“Si aconsegueixo remuntar econòmicament em faran pagar el deute, tot i que ja hagi entregat el pis”, denuncia. Per aquest motiu considera que “és molt maco” el titular de la llei de segona oportunitat, però que “si es llegeix la lletra petita, es veu que no representa cap millora per als que no tenen res, sinó tot el contrari”. Per denunciar els greuges de la nova llei, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va celebrar ahir una roda de premsa, en què va expressar que la llei està ideada “per als bancs” i “no per als ciutadans” que ho necessiten. El portaveu de la PAH, Carlos Macías, va criticar que els familiars dels afectats també podran ser desposseïts de les seves propietats fins que es pagui la quantitat que es deu a l’entitat.

“Demanem que el deute no es pugui revocar al cap de cinc anys i que no es persegueixi als avaladors, tenint en compte que les famílies no podran tenir una segona oportunitat real si no s’eliminen aquestes clàusules”, va argumentar. Macías va apuntar que “la revocació no té sentit” i que “no existeix” en cap país. “És la prova de la voluntat que no hi hagi segona oportunitat”, va afegir el portaveu. També va assegurar que la normativa aprovada pel govern espanyol “ni tan sols” compleix els requisits mínims exigits pel Fons Monetari Internacional (FMI). “La nova llei és un parany. El que fa és que els bancs puguin quedar-se amb tot el patrimoni dels afectats i dels seus avaladors”, va alertar.

Una llei “tramposa”

Macías també va criticar que l’acord extrajudicial que ha de precedir l’exoneració del deute “es fia a la bona fe dels bancs”. “Demano que es posi en marxa la dació en pagament per pal·liar l’emergència habitacional”, va expressar. En la mateixa línia es va mostrar una altra de les portaveus de la PAH, Irene Escorihuela, que va afegir que la llei és “tramposa” perquè l’exoneració dels deutes és “provisional”. “S’està condemnant l’afectat a l’economia submergida i a passar un calvari de cinc anys i permet als bancs anar contra els avaladors”, va concloure.

stats