ELS REPTES DE L'ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓ
Societat 14/01/2011

Cada cop més grans i amb noves necessitats

L'envelliment de la població ha fet que la tercera edat ja no sigui l'última fase de la vida. Cada cop hi ha més gent gran. Aquest augment suposa un repte per a la sanitat i, alhora, una oportunitat de negoci.

L.bonilla/ T.gutiérrez
2 min
Els ancians són consumidors fidels de les marques que els agraden.

BarcelonaCada vegada és més freqüent veure joves de 65 anys. A Europa, aquest grup d'edat haurà passat d'un 10% el 1950 a gairebé el 33% el 2050. L'any 2021 Catalunya podria tenir 450.000 habitants de més de 80 anys, un augment del 34% respecte de les xifres actuals, i ja hi ha experts que proposen anomenar aquestes persones quarta edat .

L'envelliment de població va acompanyat del naixement de noves necessitats i d'alguns canvis en els hàbits dels més grans. El consum és un dels exemples més clars: els experts preveuen l'aparició de nous sectors de negoci en camps tradicionals com la moda, que s'adaptarà als gustos dels més grans; els viatges, que s'especialitzaran encara més; la publicitat i el màrqueting, l'habitatge o els serveis financers.

Joan Riera, director de clients de l'empresa d'anàlisi de mercats Kantar Worldpanel i responsable de l'últim estudi sobre hàbits de consum de la gent gran, assegura que "els hàbits de compra dels sèniors canviaran". "A la tercera i a la quarta edat es tendeix a buscar un producte fresc i saludable, a part de pràctic, i envasat en petit format perquè no caduqui", diu aquest expert que recomana a les empreses d'alimentació que "es posin les piles per començar a oferir productes per a aquest sector de la societat que cada dia serà més gran". Els seus hàbits de compra, diu, estan guiats per criteris com la proximitat, més que el preu, i per les marques que troben als establiments, ja que "són clients molt fidels a les que els agraden".

Més necessitats assistencials

L'augment de l'esperança de vida també planteja reptes. Es necessitaran més residències, més assistents socials i més serveis de salut. I suposarà una oportunitat de negoci per a la telemedicina. A més, les pensions es cobraran durant més temps, però hi haurà menys gent contribuint-hi. Augmentaran les malalties cròniques, però milloraran els tractaments i el diagnòstic precoç.

Un altre debat és el de la cohesió social entre generacions. Viurem en una societat en què una de cada tres persones tindrà més de 65 anys, per la qual cosa la interacció entre joves i grans serà prioritària i caldran incentius perquè els familiars tinguin cura dels seus avis.

La sociòloga Maria Pia Barenys reivindica la vellesa i demana que els vells tinguin més protagonisme. "Vivim una ancianofòbia perquè els valors que es promouen, com la joventut i la rapidesa, són incompatibles amb la gent gran. Hem de tornar a valorar els seus trets característics".

stats