SOCIETAT
Societat 28/07/2012

El copagament farmacèutic espanyol fa aflorar 150.000 targetes de morts que estaven actives

L'encreuament de les bases de dades entre el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i el d'Hisenda ha permès també que aflori un altre frau, el que cometien 800.000 titulars de targeta que constaven com a beneficiaris, quan en realitat no estaven donats d'alta a la Seguretat Social.

Efe
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha identificat 150.000 targetes sanitàries de persones mortes, que estaven actives, en creuar dades entre ministeris davant la posada en marxa al juliol del nou model de copagament farmacèutic, i algunes d'elles havien estat utilitzades per obtenir receptes i medicaments gratuïts.

Així ho ha avançat la secretària general de Sanitat, Pilar Farjas, en una entrevista amb EFE, en què ha fet balanç del primer mes d'aplicació d'aquesta mesura, que preveu el reial decret de reforma del Sistema de Salut. En concret, segons Farjas, s'han detectat algunes actuacions, com per exemple a Andalusia, en què s'ha fet un ús fraudulent d'aquestes targetes.

L'encreuament de les bases de dades entre el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i el d'Hisenda, tal com ha recordat Farjas, ha permès també que aflori un altre frau, el que cometien 800.000 titulars de targeta que constaven com a beneficiaris, quan en realitat no estaven donats d'alta a la Seguretat Social. D'ells, 200.000 figuraven com pensionistes, de manera que no pagaven per les seves medicines.

Reducció de les receptes

Tot i que encara no estan tancades les dades del mes de juliol sobre la despesa farmacèutica, la secretària general ha apuntat que, segons les estimacions, s'ha produït una disminució del nombre de receptes d'entre el 15 i el 20%, el que suposa també un impacte en la reducció de la facturació. Aquestes xifres demostren, segons Farjas, que aquest nou model està funcionant ja que s'està dissuadint als usuaris perquè no acumulin fàrmacs innecessàriament i facin un ús racional.

"Demano la col·laboració dels metges -ha continuat- perquè no prescriguin els medicaments que no necessita el pacient, i la del farmacèutic perquè no dispensi fàrmacs innecessaris i convidi a l'usuari que vagi a recollir la medicació dos o tres dies abans que se li acabi". Al pacient, també li ha demanat la seva col · laboració perquè no retiri de les farmàcies medicaments que no necessiti, ja que amb això s'evitarà un "acumulació en els domicilis".

De fet, un 10 per cent de la medicació que s'adquireix en les farmàcies no s'arriba a utilitzar, el que es tradueix en 1.100 milions d'euros malgastats, segons dades de Sanitat. En les últimes setmanes de juny es va produir "una bestreta de la retirada de la medicació de les farmàcies" davant la proximitat del copagament, encara que la despesa mitjana per recepta, amb la potenciació dels genèrics i els nous preus de referència, ha baixat més del 6% en els últims mesos.

Farjas ha volgut tranquil·litzar els pensionistes que estan anticipant diners per sobre dels límits establerts -entre 8 i 18 euros- en el nou sistema de copagament, a l'assegurar que el reemborsament "es farà automàticament des dels serveis de salut, sense que el pacient hagi de realitzar cap sol·licitud". No obstant això, la representant del Ministeri ha recomanat als jubilats que guardin els tiquets de compra i les receptes en el cas que comprin fàrmacs en una comunitat autònoma que no sigui la seva, per si els han d'aportar per assegurar la devolució.

Aquest nou model de participació dels ciutadans en la despesa farmacèutica ha estat possible, segons Farjas, gràcies a la recepta electrònica, la implantació ja està molt desenvolupada: el 80% es prescriuen d'aquesta manera, encara que només es dispensen així un 50%.

stats