Ciència
Societat 20/07/2011

El pes corporal, un dels principals factors de risc per desenvolupar càncer de mama en les dones post-menopàusiques

Un estudi de científics de la Universitat d'Oxford també assenyala el consum d'alcohol i de tabac com a premisses determinants

Redacció
1 min

BarcelonaLa forma més comuna de càncer de mama en les dones post-menopàusiques té com a principal causant un nivell elevat d'hormones sexuals en circulació. Segons apunten científics de la Universitat d'Oxford (Anglaterra) en un article publicat a la revista British Journal of CancerBritish Journal of Cancer, l'excés de greix corporal, seguit del consum d'alcohol i de tabac, són els tres factors que més augmenten el nivell d'hormones sexuals a la sang. 

L'article, que revisa i fa un anàlisi de 13 estudis previs sobre la matèria, assenyala que les dones post-menopàusiques amb una alta concentració d'estrògens i testosterona tenen un nivell de risc entre dos i tres vegades superior de desenvolupar un càncer de mama.

Nivell d'hormones

Els científics van comparar les dades d'edat, el tipus de menopausa – natural o provocada per cirurgia – l'índex de massa corporal, el nivell de tabaquisme i de consum d'alcohol i altres factors reproductius d'aproximadament 6.300 dones post-menopàusiques que havien participat en els 13 estudis previs. Una de les principals conclusions que van extreure és que el nivell d'hormones sexuals augmenta en funció del pes, i les majors concentracions es troben en masses corporals (IMC) superiors a 25. Les dones amb un consum de 2,5 unitats d'alcohol al dia (una ampolla de cervesa o una copa de vi) o de més de 15 cigarretes, també experimenten nivells moderadament més elevats d'hormones, principalment testosterona.

stats