Societat 30/09/2011

El principal encausat de la trama de Ciutat Vella, condemnat per cooperar en la concessió irregular de llicències

L'Audiència de Barcelona ha condemnat Joaquín Quílez i dos encausats més a deu mesos i quinze dies de multa a raó de 50 euros per dia i a Eduard Cabestany, inspector tècnic de llicències del consistori barceloní, a sis anys d'inhabilitació per a càrrec públic per dos delictes de negociacions prohibides als funcionaris públics.

Efe
2 min

BarcelonaEl tribunal, que va jutjar Cabestany per un cas de corrupció en la concessió de permisos municipals a locals d'oci de l'Eixample al costat de set persones més, condemna l'enginyer tècnic Ignacio Martí, cunyat de l'anterior, al també enginyer tècnic Joaquín Quílez i a l'exfuncionari municipal Julián López Sánchez, a la multa de 10 mesos i 15 dies com cooperadors necessaris del delicte comès per Eduard Cabestany.

El condemnat Joaquín Quílez està imputat en dues causes judicials més: la de la trama de corrupció vinculada als prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels (Baix Llobregat), i la de les irregularitats en la tramitació d'expedients d'apartaments turístics del barri barceloní de Ciutat Vella.

Els acusats per aquesta trama de corrupció han estat no obstant això absolts dels delictes de falsedat en document oficial, de tràfic d'influències i d'obstrucció a la justícia, pels que, en el cas de Cabestany, el fiscal va sol·licitar en el judici, celebrat el mes de març passat, penes que sumaven cinc anys i set mesos de presó.

La sentència considera provat que Eduardo Cabestany, que exercia com a inspector tècnic de llicències de l'Ajuntament de Barcelona en el Districte de l'Eixample des de 2003, coneixia la seva incompatibilitat per exercir la professió d'enginyer tècnic en el terme de Barcelona.

Malgrat això, "en va fer cas omís i va intervenir repetidament, de manera directe en ocasions i per mitjà de persones interposades en altres, en l'assessorament a particulars i en l'elaboració de la documentació necessària i tramitació per a la sol·licitud de llicència d'activitats, a presentar en el departament en el qual exercia la seva funció, o en la regularització d'altres que havien estat denegades".

En aquest sentit, la sentència afegeix que des del seu lloc a l'Ajuntament de Barcelona "intervenia en la tramitació i informe de sol·licituds de llicències d'activitats que procurava assignar-se per a, en connivència amb altres persones, aconseguir celeritat en la seva aprovació, o l'aprovació mateixa, obviant tràmits o requisits legals o obviant defectes que la impedirien o que l'havien impedit".

Des del seu despatx particular "EIE-enginyeria", situat primer a Ronda de Sant Pere i després al carrer Duquessa d'Orleans, de Barcelona, va realitzar diversos projectes i actuacions com a enginyer tècnic, emetent certificats de conformitat d'instal·lacions, informes sobre obres, memòries per a projectes i d'altres en diversos establiments.

Aquests documents, que posteriorment es presentaven davant dependències municipals per obtenir els corresponents permisos, els signava l'excunyat de Cabestany, Ignacio Martí Bernat, que és enginyer tècnic, i que ja va admetre en el judici que els signava per "confiança i familiaritat".

La sentència considera que les tesis de l'acusació que descriuen els fets jutjats com si tots els acusats estiguessin d'acord i obressin de forma coordinada, "no han obtingut una ratificació probatori",

L'Audiència contempla en la imposició de les penes als acusats la circumstància atenuant de dilació extraordinària del procés, ja que els fets es remunten al període comprès entre els anys 2000 i 2004, i el judici no es va celebrar fins al març d'aquest any.

stats