SOCIETAT
Societat 20/01/2012

Detenen 27 membres d'una banda dedicada al robatori i la venda de metall

Els Mossos d'Esquadra han recuperat 14 vehicles, 20 tones de níquel i 55 de coure

Acn
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, han detingut 27 en el marc d'una operació contra el robatori i la venda il·lícita de metall.

15 dels detinguts serien els responsables de robar el metall i els vehicles pesants amb que transportaven el coure.

La resta s'encarregaria de vendre el material sostret a les deixalleries. Els presumptes lladres són tots originaris de països de l'Est i veïns de Sant Adrià del Besòs i Badalona. Els receptadors, és a dir, els qui compren el material sabent que és robat, són de nacionalitat espanyola.

El juliol passat els Mossos comencen a sospitar que una deixalleria de Cornellà de Llobregat participava en la receptació de metall robat i corroboren que el llibre de control registrava una mitjana de sis assentaments setmanals tot i que l'afluència de clients i compres que feia l'empresa era molt més elevada. També comproven que la deixalleria rebia metall il·lícit que era traslladat ràpidament a deixalleries de més entitat, recicladores o foneries.

Un altre fet que la policia acredita és l'accés de 14 vehicles robats en empreses on també s'havia robat metall, majoritàriament coure. A més es van identificar a una vintena de persones amb nombrosos antecedents policials per delictes vinculats a l'àmbit de la sostracció de metall. Serien les que venien el material sostret a la deixalleria.

En la darrera fase de la investigació es va comprovar que els responsables de la deixalleria estaven negociant l'adquisició d'una gran quantitat de tones de níquel en format de briquetes que presumptament haurien estat sostretes al Sud d'Espanya.

La investigació va permetre esbrinar també que els lladres estaven vinculats a una organització criminal especialitzada en aquest tipus de robatoris.

Concretament, la policia sospita que el níquel havia estat robat dos dies abans d'intentar-lo vendre a la deixalleria de Cornellà a una empresa de Los Barrios (Algesires). Les 24 tones de níquel sostretes estan valorades en 400.000 euros. Els lladres també haurien robat tres camions per traslladar el material.

A partir d'aquí, els Mossos van continuar la investigació amb la Guàrdia Civil. Es va poder esbrinar, així, que el níquel que havia sortit d'Algesires havia estat venut al gerent d'una empresa de Sant Feliu de Llobregat, que alhora és propietari d'una foneria.

També van esbrinar que els presumptes lladres del níquel eren els mateixos que els Mossos ja investigaven pel robatori de 70 tones de coure i dos camions en una empresa de Barberà del Vallès el novembre passat.

En aquell moment els Mossos van detenir cinc persones i van poder recuperar els vehicles i 20 tones del material sostret a una nau buida i en desús a Lliçà de Vall.

Amb totes aquestes dades, des de principis de gener s'ha articulat un dispositiu policial per detenir els presumptes lladres, accions que s'han dut a terme a Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besòs. A més, els mossos han practicat registres a deixalleries i naus d'emmagatzematge de Sant Adrià, Castellar del Vallès, Montornès del Vallès i Martorelles.

També s'han recuperat 20 tones del níquel sostret a Algesires, 35 tones de coure, diners en efectiu, tres vehicles de luxe i dues motocicletes de gran cilindrada, una d'elles una Harley Davidson feta a mà que costa més de 30.000 euros.

Es continuen fent gestions per tal de contrastar la participació dels investigats en altres delictes similars i no es descarten més detencions de membres eventuals o que hagin participat o col·laborat en algun dels robatoris. Tot i això es dóna per desarticulat l'aparell operatiu i de receptació d'aquesta organització criminal.

Els detinguts tenen entre 18 i 55 anys. Són Olga P. S, veïna de Pallejà, José Manuel A. S., veí de Ripollet; Juan O. P, veí de Granollers; Fernando R. L, veí de Terrassa; Javier P. M, veí de Hospitalet de Llobregat; David C., veí de Barcelona; Alberto P. B, veí de Cornellà de Llobregat; Enric C. C., veí de Barcelona; Joan Roman C. F., veí de Barcelona; José María R. C., veí de Sant Cugat Vallès; Ricardo B. V., veí de Barcelona, i Miguel Ángel C. Q., veí de Mollet del Vallès. Tots ells són de nacionalitat espanyola.

A banda també s'ha detingut deu persones de nacionalitat romanesa. Danut M., veí de Santa Coloma Gramanet; Liviu Ioan L., veí de Hospitalet de Llobregat; I Viorel A., Casian A., Sergiu S., Gigi P., Costel A., Ionut Alexandru C., Ginel I. i un menor d'edat, tots ells veïns de Badalona.

També quatre persones de nacionalitat croata, Goni. H., i Deian S. a Badalona; Marios H. a Santa Coloma Gramanet, i Daigor H. a Ripollet. I finalment Jiri D., de nacionalitat Txeca, veí d'Hospitalet de Llobregat.

D'altra banda, com a imputats hi ha Manuel C. P., de nacionalitat espanyola, veí del Prat del Llobregat, i David C. Q, de nacionalitat espanyola, veí de Premià de Dalt.

stats