SOCIETAT
Societat 03/05/2011

Per què el coure és tan atractiu?

En un any s'han fet més d'un miler de detencions pel robatori de coure. L'onada de furts ha posat en alerta els Mossos i les empreses

Marta Català
2 min

BarcelonaL'explicació a l'allau de robatoris del coure s'ha de buscar en l'increment del preu d'aquest metall. Al llarg del 2010 el valor del coure es va duplicar i actualment es pot arribar a pagar a 5 euros el quilo. Si a això hi afegim que es tracta d'un material que té una bona sortida en el mercat estatal, però també als països de l'Europa de l'Est, la combinació és llaminera per a les bandes de lladres, que s'han anat especialitzant en aquesta tipologia de robatori.

El fenomen no és exclusiu de Catalunya i s'escampa com una plaga per tot Europa. Fins i tot, un cop a l'any, s'organitza una jornada d'acció policial contra el robatori de metall a nivell de tot el continent. Les 1.042 detencions practicades pels Mossos en el darrer any també són el resultat del dispositiu engegat per la policia catalana i que ha permès que en els darrers sis mesos s'hagi detectat un descens del 25 per cent d'aquest tipus de delictes.

L'altra cara de la moneda és que de tot aquest volum de detinguts, només 23 persones han ingressat a la presó, mentre que la resta han estat posats en llibertat amb càrrecs o, en molts casos, amb sancions només administratives.

Col·laboració privada

El binomi entre seguretat pública i privada funciona sovint com si fossin vasos comunicants. A l'Estat espanyol les empreses de seguretat hi facturen més de 3.500 milions d'euros anuals, amb unes taxes de creixement d'entre un 7% i un 8% a l'any. L'allau de robatoris de metall i material de la construcció fa que les empreses de seguretat privades estiguin fent l'agost. "Hi ha molta més demanda a causa dels increments de robatoris, sobretot en empreses de polígons industrials i obres públiques", reconeix Diego Peña, portaveu de l'Associació Catalana d'Empreses de Seguretat (ACAES).

stats