OENAGÉS
Societat 17/07/2012

La crisi en cooperació dispara els acomiadaments

Albert Balanzà
2 min

BARCELONA.Després dels cooperants que tornen pels impagaments de programes, del fracàs de les negociacions entre l'Agència Catalana de Cooperació i la Federació d'ONGs i de les primeres mobilitzacions, la crisi en cooperació continua amb la confirmació en els últims dies d'almenys sis ONG que preparen fortes retallades de plantilla. Algunes superen fins i tot el 50% dels treballadors actuals. Es tracta de Veterinaris sense Fronteres, l'Observatori del Deute en la Globalització, Cooperacció, Justícia i Pau, Ajuda en Acció, la mateix Federació d'ONGs i Entrepobles, en aquest últim cas molt probablement serà a l'octubre.

El director de Veterinaris sense Fronteres, Javier Guzmán, ha explicat que la mesura més forta, que culminarà la setmana que ve, és el retorn de més de la meitat de l'equip de 15 cooperants -en quedaran sis- que han mantingut des dels anys 90 a Uganda i a la República Democràtica del Congo, i la reducció d'un terç de la jornada al 30% de la plantilla, que a Barcelona es tracta de 23 persones. El director de Justícia i Pau, Eduard Ibáñez, ha confirmat dues suspensions de sou i feina dels sis treballadors de la ONG a Barcelona, tenint en compte "que la Generalitat ens deu 120.000 euros i el nostre pressupost és de 300.000". El president de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament (FCONGD), Francesc Mateu, que divendres es va tornar a reunir sense resultats favorables amb el secretari general d'Afers Exteriors, Senén Florensa, ha subratllat que la federació ha hagut de fer fora quatre dels sis treballadors. Ajuda en Acció, una de les grans ONG, va anunciar ara fa un mes que prepara un ERO que afecta el 25% de la plantilla, unes 30 persones.

Les entitats confederades de Pau, Drets Humans i Desenvolupament desplegaran avui noves mobilitzacions amb una cassolada al Consell de Cooperació, una acció a la plaça Sant Jaume i una manifestació fins a la seu del departament d'Economia, que ha estat emplaçat per les ONG a concedir un crèdit a l'Agència de Cooperació a través de l'Institut Català de Finances.

stats