MEDI AMBIENT
Societat 08/06/2012

La crisi a la indústria rebaixa l'emissió de CO

El fre industrial i constructiu associat a la crisi, juntament amb l'auge de les renovables, ha rebaixat la contaminació. L'Estat va emetre el 2010 un 11,5% menys de CO, però continua lluny de complir Kyoto.

Maria Ortega
2 min
L'efecte de  la crisi sobre  la indústria  ha contribuït  a la reducció d'emissions  de CO.

BARCELONA.Les emissions de CO de les empreses espanyoles durant el 2010 van ser gairebé un 19% més baixes de les que l'Estat té assignades per la directiva europea. De fet, es van estalviar fins a 28 milions de tones de CO, cosa que representa un descens de les emissions verificades de l'11,55% en relació a l'any anterior. La generació elèctrica -gràcies al creixement de les energies renovables-, així com la prolongació de la crisi econòmica, que ha deixat bona part del sector industrial i de la construcció en stand-by , han contribuït de manera notable a aquesta millora. Ho evidencia l'última anàlisi de la Fundació Empresa i Clima.

Segons l'autor de l'informe, Arturo de las Heras, però, "l'efecte crisi ja s'ha acabat", perquè es detecta certa estabilització dels nivells d'emissions en els sectors afectats. Si es comptabilitzen el conjunt d'emissions de CO, les últimes dades disponibles són les del 2009, i evidencien un disminució del 9,2% en relació a l'any anterior. Pràcticament el 80% de les instal·lacions subjectes a directiva van tenir unes emissions per sota dels límits fixats. Tot i així, però, l'Estat continua a la cua d'Europa pel que fa al compliment dels objectius fixats a Kyoto.

De fet, durant el 2009 es va sobrepassar en un 27% l'objectiu fixat de reducció, cosa que deixa l'estat espanyol només per davant d'Islàndia en el rànquing de països complidors i l'aboca, per tant, a pagar per fer front a les sobreemissions. L'evolució, tot i així, és positiva perquè fa tres anys l'allunyament de l'objectiu era força més pronunciat i les emissions espanyoles superaven en un 53% les establertes.

Catalunya, per sota del límit

La perspectiva, a més, és difícil, perquè, com remarca De Las Heras, "el repunt econòmic pot anar acompanyat del repunt de les emissions més lligades a la indústria". Per tant, cal introduir millores per altres vies. Per això l'autor de l'informe remarca la importància del sector elèctric en la millora dels resultats d'aquests últims anys i recorda que les xifres positives del 2010 es refereixen a les emissions controlades, que no inclouen les anomenades difuses - com ara les del transport o les cases-. Aquestes emissions només suposen el 40% del total. A Catalunya, les emissions també han anat a la baixa, en bona mesura per l'efecte de la crisi. El descens ha estat d'un 3,26% el 2010, cosa que representa un 16,15% d'estalvi en relació als drets d'emissions assignats i que es tradueix en un estalvi econòmic estimat de 44 milions d'euros. Les emissions catalanes són el 13,29% de les estatals. Catalunya se situa com la segona comunitat més contaminant. En el conjunt del món, quatre països sumen el 51% del total de les emissions: la Xina, els Estats Units, Rússia i l'Índia. Són els que tenen el repte més complicat.

stats