SOCIETAT
Societat 22/09/2011

La crisi ens fa més solidaris amb els familiars

Un estudi de la Fundació La Caixa revela que més de la meitat dels ciutadans de l'Estat es refien de les ajudes familiars per superar les adversitats

Joan Serra
1 min

BarcelonaPer a més de la meitat dels ciutadans de l'Estat (un 56%), les ajudes econòmiques i els serveis de cura provenen de la solidaritat familiar, un percentatge molt més elevat que el que es registra a Alemanya (32%) o França (30%). La dependència dels recursos familiars ha augmentat de manera considerable, una situació provocada pels estralls de l'atur, la crisi de l'estat del benestar i les retallades de les despeses socials. És una de les conclusions que s'extreuen de l'estudi Individualització i solidaritat familiar, de la Fundació La Caixa, presentat aquest dijous a Madrid. La recerca, elaborada per Gerardo Meil, catedràtic del departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Madrid, conclou que l'actual conjuntura econòmica "ha reforçat la cooperació intergeneracional de les famílies", davant la desconfiança que l'estat del benestar pugui proporcionar els ajuts i serveis socials reclamats pels ciutadans.

L'estudi detalla que les circumstàncies que forcen les ajudes econòmiques entre familiars són, majoritàriament, situacions de dificultats derivades de l'atur o la fallida d'un negoci (37%) i la insuficiència d'ingressos (15%). En sis de cada deu casos, el vincle donant-receptor és entre pares i fills. El percentatge d'avis que tenen cura dels néts ha augmentat un 10% des del 1993. Aquest increment provoca que dues de cada tres famílies amb fills més petits de tres anys ja rebin ajuda dels avis per cuidar els més petits. L'informe de la Fundació La Caixa estableix que el valor d'aquestes transferències no remunerades entre generacions d'una mateixa família representaria entre el 2 i el 3,7% del PIB estatal.

stats