CANVI CLIMÀTIC
Societat 04/12/2011

Les veus crítiques reclamen "justícia climàtica" a Durban

Ara
2 min
Les veus crítiques reclamen  "justícia climàtica" a Durban

BARCELONALa primera setmana de la conferència del clima de Durban s'acaba amb un esborrany en què s'ha posat sobre la taula com s'ha de finançar el fons anual que ha de servir per ajudar els països en desenvolupament més afectats pel canvi climàtic i que el 2020 preveu assolir els 100 bilions de dòlars recaptats. Les taxes d'aviació i transport, entre d'altres, es preveuen com a fonts de finançament. Però veus crítiques a la cimera, com la del membre de Greeenpeace Tove Ryding, apuntaven ahir a l'agència Reuters que "hi ha un perill real que el tema econòmic caigui del text" que a partir de dilluns, la setmana definitiva, debatran els caps d'estat a la ciutat sud-africana.

Lenta renovació de Kyoto

L'Índia, el tercer país emissor de gasos hivernacle, per darrere de la Xina i els Estats Units, va mostrar-se preocupada per la lentitud de les negociacions i els perills que pot comportar no aconseguir una pròrroga del Protocol de Kyoto de reducció d'emissions de gas, en una conferència de premsa celebrada ahir. El Brasil també va defensar que "signar un segon protocol és una condició indispensable per als països en desenvolupament".

Al carrer continuen les mobilitzacions. Uns 20.000 manifestants (6.000 segons la policia), entre els quals destacaven membres de Greenpeace, World Wildlife Found (WWF) i Oxfam, es van mostrar contraris a l'escalfament global amb lemes com "No hi ha un planeta B" i van fer entrega d'un memoràndum per a una "justícia climàtica" als responsable de la cimera. Christiana Figueres, secretària executiva de la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic de l'ONU, va comprometre's a llegir el document "perquè la societat civil és un important component de la cimera". "Ens assegurarem que els països us escoltin", va afirmar.

stats