Societat 20/12/2011

Els preus d'angules i llagostins es mantenen alts a les llotges ebrenques tot i la crisi

De moment, els llagostins surten de la llotja de Sant Carles de la Ràpita a uns 40 euros el quilo, encara per sota dels màxims de l'any passat

Acn
3 min
Llagostins de Sant Carles de La Ràpita / ACN

DeltebreLa crisi i el sotrac nadalenc dels mercats no han afectat de forma sensible enguany els ingressos dels pescadors d'angules i llagostins del Delta i la costa de l'Ebre. Mentre les angules mantenen preus similars als d'anys anteriors, els llagostins han vist disparar i mantenir la seva alta cotització compensant les poques captures, bàsicament, per les condicions climatològiques adverses. Així, les angules a la llotja de Deltebre (Baix Ebre) es mouen entre els 375 i els 425 euros el quilo, xifra que podria caure al gener en funció de la demanda internacional. Els llagostins surten de la llotja de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) al uns 40 euros el quilo, encara per sota dels màxims de l'any passat.

Tot i que la seva pesca arrenca a principis de novembre, la captura d'angula al delta de l'Ebre no assoleix el seu punt màxim d'activitat fins els mesos de gener a març, quan es produeixen més episodis de mal temps i el cabal del riu a la desembocadura sol augmentar sensiblement, afavorint la seva remuntada aigües amunt. Enguany, a això, s'ha afegit l'exclusió de la pesca a la badia del Fangar en el marc de les mesures d'assecament dels arrossars en la lluita contra el caragol maçana i que pot reduir en una quarta part les captures de la temporada.

Xina i Japó entren al mercat

"Les captures han baixat molt", certifica el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón. Durant les últimes setmanes, a la subhasta setmanal del dilluns a la llotja -on acudeixen quatre o cinc compradors setmanalment- només han arribat entre un i tres quilos d'angules que s'estan pagant entre 375 i 425 euros el quilo. Un comprador de la zona sol assumir l'angula que surt a la subhasta. Són uns preus alts, segons Chacón, que s'estan mantenint fins a principis de gener coincidint amb les festes i celebracions.

L'obertura del mercat japonès i xinès, i la seva predisposició a comprar, així com les captures en altres països -també la demanda per a repoblació dels països escandinaus- condicionaran la resta de la campanya. "No som una pesquera que vinculi preus i quilos", ha matisat, però, el secretari de la Confraria. "La vendríem molt més cara si tinguéssim més quilos, pel transport i l'enviament, per exemple. A un senyor que estigui comprant a Holanda no li pot interessar venir a buscar dos quilos però potser 200 sí que li interessa", ha afegit. L'any passat, els pescadors de l'angula de Deltebre van arribar als 450 quilos. "Enguany no hi arribarem", reconeix.

Menys llagostins capturats

L'altre gran producte estrella d'aquests dies festius provinent de les aigües de la costa de l'Ebre és el llagostí. A la llotja del port de Sant Carles de la Ràpita, on es concentra en gran mesura la seva captura i venda, enguany els preus basculen entre els 35 i els 40 euros. Una xifra que encara és lluny dels 68 euros que va arribar a assolir l'any passat, amb un sobtat increment pocs dies abans de Nadal, però que es manté prou alta per als pescadors, compensant la tendència a la baixa de les captures ja experimentada la passada campanya.

Els màxims de l'any

"En portem 18.000 quilos pescats, 6.000 menys que l'any passat. Els preus, durant aquesta setmana i la passada, van però prou bé", ha subratllat el president de la Confraria de pescadors rapitenca, Eusebi Rosales. Curiosament, el bon clima de les últimes setmanes a la mar, amb calmes i escassetat de vent de llevant o migjorn, no està acompanyant els pescadors que persegueixen millorar aquestes xifres de captures i aprofitar els preus elevats. De fet, Rosales certifica que la setmana prèvia a Nadal és la que registra els màxims de l'any, més i tot que l'anterior a cap d'any. "Es nota molt que es compra més peix i marisc. El peix ens surt tot i va molt bé de preu. No notem una davallada en aquest sentit per la crisi i la manca de diners de la gent", sosté.

Tot i la caiguda dels llagostins, en general, les captures de peix s'han incrementat, segons el president de la Confraria. Així, la pesca de la sípia, la galera o els alts preus que es paguen pel pop ajuden a compensar els decrements puntuals per les aportacions dels llagostins. "Ha anat molt bé el preu tota la temporada. La nostra xacra és el gasoil", sentencia Rosales.

stats