PODER I SEXE
Societat 17/05/2011

"Els delictes sexuals contra les dones encara són de segona categoria"

Impunitat "Les persones que abusen del seu poder pensen que les seves accions no tindran conseqüències perquè se senten superiors"

Lara Bonilla
2 min
El director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, va comparèixer ahir davant la jutge de Manhattan, Melissa Jackson, que li va denegar la llibertat sota fiança.

Quina relació hi ha entre sexe i poder?

Les situacions d'agressió de la persona més forta o amb poder cap a la persona més dèbil són força habituals. Entre altres coses, perquè la gent amb molt de poder perd el sentit de la realitat, creu que tot és possible i perd el sentit de l'ètica i el respecte. No hi ha límits. Pensa: "Si sóc tan important el que faig deu estar ben fet".

No creu que estigui fent res mal fet?

S'entra en l'espiral del "Ho vull i ho faig" i no es pensa en les repercussions. D'igual a igual potser s'ho pensaria més però creu que ningú es creurà una cambrera. Té un càrrec de poder que el fa creure's superior i omnipotent i això es pot extrapolar a altres àmbits.

Quins?

Aquest comportament denota que no considera iguals totes les persones, no només a nivell sexual sinó en general. Les persones que abusen del seu poder es poden comportar de manera aparentment normal i sobrepassar-se amb gent que no té capacitat de reacció: el cap amb la seva secretària, amb la becària, etc.

Els atreu el risc?

Hi ha actes que es poden fer per morbo, com tenir relacions sexuals en llocs on et poden enxampar o ser infidel, però aquest cas és diferent. La persona simplement agafa el que vol i pensa que no tindrà conseqüències perquè se sent superior. I això és el que l'excita: "Jo sóc l'amo i faig el que vull, a tu no t'agrada i t'hi resisteixes però és una batalla que guanyo jo que tinc més poder".

Aquests abusos de poder es donen també en les relacions de parella?

Sí, hi ha relacions en què un dels dos juga el rol de "T'humilio i et sotmeto perquè no vals tant com jo". Això és un maltractament i hi ha persones que se n'adonen a posteriori.

El fet que el director de l'FMI hagi estat detingut per presumpta agressió sexual pot servir com a lliçó que accions com aquestes no queden impunes?

També es pot donar l'efecte contrari i que l'opinió pública el victimitzi i cregui que està sent excessivament castigat. Sortiran veus qüestionant la declaració de l'agredida o assegurant que Strauss-Kahn ha estat víctima de la situació. I és que, en el fons, els delictes sexuals contra les dones són encara de segona categoria perquè hi ha llocs del món on això no es considera tan greu.

És qüestió de gènere o de poder?

Bàsicament és de poder però no sabem encara quin pes específic hi té el gènere perquè no ho podem comparar. També hi ha abusos de dones cap a homes però menys perquè les dones no han accedit a tants llocs de poder.

stats