ALIMENTACIÓ
Societat 17/05/2012

Un 30% dels nens tenen excés de pes

4 min
NENS I EXCÉS DE PES 
 Un grup de nens participen en un programa contra l'obesitat infantil a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

1 SOBREPÈS

El sobrepès és el problema més estès entre els nens i nenes de l'Estat. Segons l'informe de la Fundació Thao -entitat especialitzada en l'anàlisi i la prevenció de l'obesitat-, un 21,7% de les criatures tenen sobreprès, mentre que un 8,3% pateixen obesitat, que és la manifestació més greu d'aquest problema. L'enquesta és una de les més exhaustives que es fan a l'Estat, i els seus responsables creuen que la situació actual és "alarmant", perquè les xifres no han parat de créixer en els últims anys. L'estat espanyol no és una excepció en aquest problema -des del 1980 s'han doblat el nombre de persones amb excés de pes a tot el món, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS)-, però està registrant uns creixements preocupants, especialment entre els més joves.

Els nens i nenes de 10 a 12 anys són els més afectats pel sobrepès, amb un 26% dels casos, seguits de les criatures d'entre 6 i 9 anys, afectades en un 23% dels casos i, finalment, els més petits, d'entre 3 i 5 anys, en què es detecta un 16% de casos de sobrepès. Pel que fa a les diferències entre gèneres, en el cas dels nens el sobrepès és un problema que va en augment a mesura que es van fent grans. Així, l'obesitat afecta els menors de 6 a 9 anys en un 9,9% dels casos, i la xifra baixa fins a un 7,0% entre els 10 i els 12 anys. En el cas de les noies el descens és més pronunciat: passen del 9,9% al 6,2%. Pels analistes, l'augment del sedentarisme té un paper molt important en el creixement del sobrepès. Santi Gómez, responsable d'avaluació de la Fundació Thao, va explicar ahir que "un 14% dels nens passen més de dues hores al dia al davant d'una pantalla -el televisor, la consola o l'ordinador- i durant el cap de setmana la xifra s'enfila fins al 20%", va destacar. Gómez va recordar que l'OMS recomana que no siguin més de dues al dia. "Cal fer un canvi en l'estil de vida, amb una aposta per l'exercici i per reduir les estones sedentàries dels petits".

2 OBESITAT

"L'obesitat és una epidèmia", va dir ahir Rafael Casas, director científic de la fundació, que va alertar, sobretot, de l'augment d'aquest problema entre els nens i nenes més petits, especialment d'entre 3 i 5 anys. En aquesta franja l'obesitat se situa, actualment, al 7,3%, cosa que suposa un augment molt important respecte a anys anteriors.

Segons Casas, els especialistes "cada vegada es troben amb més nens que desenvolupen diabetis o hipertensió des de ben petits per culpa de l'obesitat, així com problemes de creixement o trastorns del son, com les apnees". Això es tradueix en moltes visites als metges des de ben petits, i, en alguns casos, l'única solució es troba al quiròfan. Henri Garcia, president de la Fundació Thao, creu que tot això suposa "una enorme despesa social i econòmica, tant directa com indirecta, que es reduiria de manera considerable si s'invertís més en programes de prevenció de l'excés de pes".

Rafael Casas va esmentar ahir les accions que la fundació està duent a terme per intentar reduir l'obesitat entre els nens més petits. "La primera és fomentar la lactància materna, que és una gran ajuda per prevenir problemes de pes", va dir Casas. Una altra és ajudar els pares perquè els seus fills mengin bé. "Quan els nadons comencen a menjar de tot tenen tendència a rebutjar molts aliments, i els pares, quan veuen que no els agraden, no els en donen", explica Casas, que subratlla que això és un error. El director científic de la fundació va expressar que "s'hauria d'acabar també amb la tendència dels pares a donar als seus fills més menjar del necessari per la por de si han menjat prou". Per Henri Garcia, les dades actuals a l'Estat demostren que "l'obesitat infantil és un problema de tota la societat". "Necessitem la participació de tothom, polítics i ciutadans, per prevenir-lo", va destacar.

Segons dades de la Fundació Thao, Espanya lidera les xifres d'obesitat infantil al món, al costat de països com els Estats Units, on aquest problema ha tingut, històricament, molta rellevància i està lligat a hàbits alimentaris poc saludables i a un escàs exercici físic.

3 HÀBITS ALIMENTARIS

Per tots els experts, la manera de combatre els problemes de sobrepès i obesitat passen per millorar els hàbits alimentaris. Això és tan simple com recuperar la manera de menjar dels avantpassats i deixar de banda els menjar ràpids, els precuinats i els aliments excessivament greixosos. "Cal potenciar la dieta mediterrània", expressava ahir Casas. "Així milloraran automàticament molts problemes de pes dels nens i nenes", assegurava el director científic de la Fundació Thao. L'entitat va presentar ahir resultats sobre l'adherència dels nens a la dieta mediterrània -que és la que històricament s'ha dut a terme en els països del sud d'Europa-, però el resultat és només d'un 6,7 sobre 12. És a dir, poc més de la meitat de les criatures enquestades segueixen aquest tipus d'alimentació saludable. Un dels aspectes més preocupants de l'enquesta, segons va explicar Casas, és que només un 66% dels nens i nenes diuen que esmorzen cada dia. Aquest expert va recordar que "l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia i és crucial per prevenir l'obesitat, a part que ens dóna tots els nutrients necessaris per afrontar el matí".

Una altra dada alarmant és que un 75% dels nens prenen una fruita al dia i un 53% en prenen dues. "Aquestes xifres haurien de ser molt més altes, perquè la fruita és fonamental per als nens", detalla Casas. La verdura tampoc no en surt gaire ben parada: un 62% en prenen una vegada al dia i un 27% més d'una vegada. "El consum de fruites i verdures hauria de ser de cinc racions diàries", va destacar Casas, i va explicar que la fundació té campanyes i accions previstes de manera immediata per promocionar el consum d'aquests aliments entre els més petits, i fer que aquestes xifres creixin en els pròxims anys.

stats