Societat 07/06/2013

El comitè d'empresa de Sant Pau demanarà "alçar" el patrimoni "amagat" per cobrir els deutes

La vicepresidenta del comitè ha expressat que si es presenta un concurs de creditors confirmaran que són una empresa privada

Efe
2 min

BarcelonaEl comitè d'empresa de l'Hospital de Sant Pau, amb més de 3.800 treballadors, creu que la presentació de concurs de creditors per part de la direcció no els afectarà i han anunciat que demanaran "un aixecament dels béns amagats" que té la Fundació per herències, donacions i llegats. La vicepresidenta del comitè d'empresa i presidenta de l'Associació Professional d'Infermeria del Sant Pau, Àngels Sabaté, ha explicat a Efe que ningú ha informat els treballadors ni de la dimissió del patronat ni del requeriment perquè presenti concurs de creditors.

"Una empresa pública no pot presentar concurs de creditors, però si el presenten ens hauran donat la raó que som una empresa privada i no ens podien ni haver descomptat el 5% del sou ni treure'ns la paga com si fóssim funcionaris", ha dit Sabaté, que ha assegurat que els treballadors han acollit "amb alegria" la dimissió dels membres del patronat.

En qualsevol cas, la vicepresidenta del comitè ha anunciat que si la Fundació presenta el concurs de creditors demanaran "un aixecament de béns de la Fundació", que, segons Sabaté, acumula 1.400 pisos, locals, garatges i terrenys, valorats en més de 1.000 milions, fruit de donacions, llegats i herències.

"Si som una entitat privada, hauran de respondre amb el patrimoni de l'empresa", ha dit la representant del comitè, que ha estimat en uns 250 milions d'euros el deute acumulat des de 1991 i en 18 milions el dèficit que, segons la direcció, va acumular l'any passat. Sabaté confia que si s'arriba a presentar el concurs de creditors "no afectarà gens els treballadors".

Respecte a la dimissió irrevocable presentada avui pels membres del patronat de la Fundació que gestiona l'hospital, Sabaté ha dit: "Ja era hora que se n'anessin, i se'n van perquè hi ha moltes coses, a 72 hores que el jutge hagi imputat nou persones i que la sindicatura hagi denunciat que falten 77 milions de la construcció del nou hospital".

La representant del comitè ha dit que aquesta situació "servirà, d'una vegada per sempre, perquè sapiguem si som privats o públics i per saber si és veritat que havien netejat els comptes, com havien dit".

Sabaté ha lamentat que la "mala gestió de l'hospital" l'hagin pagat els treballadors i els usuaris perquè "hi ha tres quiròfans tancats a les tardes i l'any passat es van fer 713 intervencions menys".

"Tenim més dèficit i fem menys", ha denunciat la representant del comitè de l'hospital, que atén una àrea d'influència de 400.000 persones i és un centre de referència, entre d'altres coses, en tractaments de càncer de còlon i de mama i en trasplantaments cardíacs.

Sabaté s'ha preguntat: "Per què la Generalitat ha destinat menys diners a l'Hospital de Sant Pau que al Clínic, malgrat tenir més llits i més treballadors? Deu ser perquè ens paga a menor preu".

"El rerefons de tota aquesta situació –ha afirmat– és que volen privatitzar la sanitat pública, però aquest pols l'han perdut, perquè la veritat ens assisteix a nosaltres".

stats