ESTUDI PUBLICAT A 'SCIENCE'
Societat 04/03/2011

Les dents dels cavalls ajuden a entendre el canvi climàtic

Marta Bausells
2 min
El doctor Florent Rivals i una altra investigadora revisen dades sobre molars de cavalls.

Barcelona.Els queixals dels cavalls són claus per entendre millor els canvis climàtics del passat. Un article publicat avui a la revista Science revela que l'evolució de les dents d'aquest animal va ser més lenta del que es creia. Un dels autors de l'estudi, Florent Rivals, investigador a la Universitat Rovira i Virgili, apuntava que saber-ho dóna noves pistes sobre les respostes de l'espècie als canvis de l'entorn.

El descobriment, fruit d'un estudi de les dents fòssils de 6.500 cavalls de Nord-amèrica dels últims 55,5 milions d'anys, revela que entre els canvis climàtics i els canvis en les dents hi ha un desfasament temporal que no es coneixia: un milió d'anys separa una cosa de l'altra.

De dents baixes a dents altes

Fins ara els científics sabien que els canvis en el clima modificaven la vegetació, i això anava seguit de canvis en l'alimentació dels animals i la consegüent adaptació de les seves dents. Els cavalls més antics tenien uns queixals baixos i curts i els més recents, inclosos els actuals, els tenen més alts. L'explicació és que els aliments que mengen els desgasten més. Els cavalls primitius menjaven fulles d'arbre, i els recents mengen gramínies de les praderies, "més abrasives perquè contenen partícules minerals", afirma Rivals.

Hi va haver un clar procés de selecció natural -en què certes mutacions persisteixen en les generacions següents, perquè els espècimens més ben adaptats a l'ambient sobreviuen -, però es va donar en moments puntuals: "El canvi més significatiu va ser fa uns 20 milions d'anys", diu Rivals, quan el bosc es va transformar en praderia.

Els salts temporals en l'adaptació de les dents fan obsoleta una idea acceptada: "S'utilitzava la forma de la dent per esbrinar quina vegetació i quin clima hi havia -explica Rivals-, però ara sabem que era un procés molt més lent". Una nova perspectiva dels canvis climàtics, i també de l'evolució. "Ara ho hem fet amb els cavalls, però ho volem aplicar a altres grups", afegeix.

stats