CORRUPCIÓ
Societat 03/07/2012

El 47% de les denúncies a Antifrau són contra ajuntaments

Laura Díaz-roig
1 min
Daniel de Alfonso, director de l'OAC, en una imatge recent.

BARCELONA.El 47% de les denúncies presentades a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) des del setembre de l'any passat -moment en què va prendre possessió del càrrec l'actual director de l'entitat, Daniel de Alfonso- fins a finals de juliol són contra ajuntaments, segons xifres fetes públiques ahir. Així, de les 131 denúncies interposades -45 del setembre al desembre del 2011 i 86 aquest any-, un total de 61 han estat contra consistoris. L'administració autonòmica en va rebre 27 -un 27% del total-, mentre que se'n van interposar tres contra fundacions, tres contra diputacions i dos a universitats.

Per tipologia de denunciant, el 59% (77 denúncies) les van interposar particulars, mentre que en un 21% dels casos ho va fer un representant d'un grup polític i en un 10% funcionaris o treballadors públics. Els sindicats en van interposar un 4%, se'n van obrir el 4% d'ofici i en un 2% dels casos els expedients els van remetre altres organitzacions. Només 14 dels 131 denunciants no van voler ser identificats, mentre que la resta, 117, no va demanar l'anonimat.

De les 131 denúncies des del setembre fins a finals de juliol, la majoria, un 71%, es van arxivar o suspendre -ja sigui per la falta de competència o perquè ja estava judicialitzada-, i la resta es van investigar.

Consistoris investigats

Entre els consistoris investigats hi ha l'Ajuntament de Barcelona -dues denúncies en matèria d'urbanisme, una de les quals es va arxivar i l'altra va acabar amb un informe-, la Universitat Autònoma -en matèria de funció pública, i es va arxivar- i altres ajuntaments, com Tossa de Mar, Cercs o Gurb, que van acabar en recomanacions.

stats