NOU DESCARRILAMENT A RENFE
Societat 30/05/2011

Un viatge de sis hores que es converteixen en dotze

El descarrilament a Calataiud, vist per una de les afectades, des d'un comboi que ha estat aturat quatre hores a Saragossa

Albert Balanzà
2 min

BARCELONALa Pilar Gómez ha sortit de matinada des del seu pis de les Corts per fer un trajecte que se sap de memòria: Barcelona-Madrid-Talavera-Parrillas, de la gran ciutat a un petit poble de Castella-la Manxa on viu la seva mare, que té 88 anys. A les 5.50 hores ha agafat puntual el TGV a l'estació de Sants, que per sort li queda molt a prop de casa, i a les set del matí ja veia la silueta de la ciutat de Saragossa. "De sobte el tren s'ha aturat abans de Delicias i ens hem passat una bona estona als afores de l'estació", explica la Pilar. Finalment, el tren ha arrencat i ha fet parada a Saragossa. Eren les 7.15 hores del matí.

Però aleshores ha començat l'aventura: el comboi, segons explica la Pilar, ha estat aturat més estona del que és habitual, ha intentat fer alguna arrencada i ja no s'ha mogut durant quatre hores. "Han trigat una bona estona a avisar-nos pels altaveus que hi havia una 'interceptació de les vies' a Calataiud", apunta.

A les 11.15 hores, el primer TGV Barcelona-Madrid del dia, que té prevista la seva arribada a les 8.40 hores a Madrid, sortia de Saragossa. "Un senyor que portava un ordinador ha vist que hi havia hagut un descarrilament i aleshores hem entès clarament tot el retard", afegeix la Pilar.

Els passatgers han arribat a Madrid gairebé a la una de la tarda, amb els plans professionals, turístics o personals absolutament trastocats, i amb els horaris previstos d'enllaços cap a altres destinacions totalment canviats. La Pilar tenia previst traslladar-se d'Atocha a Príncipe Pío i agafar l'autobús directe a Parrillas a les deu del matí o, a tot estirar, a les onze, que n'hi havia un altre. "Renfe ens ha dit pels altaveus que ens tornaria l'import íntegre del bitllet si fèiem la reclamació en els propers 50 dies", diu.

La història, segons els seus càlculs, acabarà a les sis de la tarda, perquè ha decidit agafar a les 14.30 hores el bus cap a Talavera de la Reina i allà n'agafarà un altre a les 17.00 hores. Quan arribi a Parrillas ja haurà perdut quasi tot el dia. Almenys, després d'un viatge de sis hores que s'han convertit en dotze, podrà veure la seva mare.

stats