SOCIETAT
Societat 26/01/2012

'Fèlix Millet, el gran impostor', una investigació periodística sobre el desfalc del Palau de la Música

El periodista del Punt Avui Jordi Panyella publica una exhaustiva investigació sobre el desfalc del Palau de la Música, la història de la institució musical i dels principals protagonistes del cas que va sacsejar Catalunya. Denúncia que encara hi ha molts "silencis".

Laura Díaz-roig
2 min

Barcelona"No se sabrà tot". Així es va plantejar titular en un principi el periodista Jordi Panyella la seva investigació sobre el desfalc del Palau de la Música a mans del seu ex president, Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull (Fèlix Millet, el gran impostor. Angle Editorial). "Hem arribat on ells han volgut que arribéssim", es lamenta. Per això, el seu llibre comença amb un avís al lector: "aquesta és una història a mitges tintes".

Malgrat aquesta afirmació inicial, però, el resultat final de l'obra de Panyella és un recorregut molt complert i detallat no només sobre els fets que han anat sortint a la llum des de que, el 23 de juny de 2009, els mossos van registrar la institució musical, sinó també part de la història del Palau i de les families Millet i Montull –a qui ell anomena M&m-.

Panyella fa un retrat exhaustiu de l'ex president del Palau, a qui descriu com "un home delerós de tenir-ho tot sota control" que va fer amb el Palau "el que va voler, com si fos casa seva". "Les seves necessitats de diners havien crescut desmesuradament i les tècniques per aconseguir omplir-se les butxaques s'havien sofisticat", explica. Un Millet que ara es troba "en un forat negre, on s'hi està molt sol i fa molt fred", després de que totes aquelles personalitats que l'havien recolzat sempre –i molts dels membres de la seva família– l'hagin abandonat.

El llibre també aporta dades i detalls nous. Panyella n'ha volgut destacar alguns avui, durant la presentació del llibre, un d'ells produit l'any 1984. L'aleshores conseller de Cultura la Generalitat, Joan Rigol, va prendre la decisió d'apartar Millet del Palau, després de veure algun dels seus primers moviments estranys. Una intervenció del germà gran de Millet, Xavier, va acabar per convèncer Rigol. "L'has de mantenir, però vigila'l", li va dir el germà a Rigol.

Panyella assegura que el llibre li ha permés explicar el que hi ha "entre bambolines", tot allò que el dia a dia com a periodista de tribunals no li ha permés fer al diari. De fet, l'obra és també un retrat de la professió del periodista de carrer i del difícil moment que està vivint la premsa.

stats