CASTELLS
Societat 16/08/2012

Una diada, tres triomfadores

La diada castellera viscuda ahir a la Bisbal del Penedès es va resoldre amb el millor nivell exhibit en els últims deu anys. Les tres colles van superar amb escreix els seus reptes.

Efren Garcia
3 min
Una diada, tres triomfadores

LA BISBAL DEL PENEDÈS.Sis castells de nou pisos, dos de gamma extra i un set de vuit són xifres només a l'abast de les millors places del món casteller. El carrer Robert de la Bisbal del Penedès, que ni és plaça ni té colla local, va viure dimecres la millor exhibició de la temporada feta per les tres colles en millor estat de forma.

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i la Joves Xiquets de Valls van segellar tres rondes de castells rodones, sense dubtes ni caigudes, que recuperaven el nivell de temporades com la 2000 i la 2001, en què les colles vallenques van alçar-hi construccions com el quatre de nou sense folre o el tres de vuit aixecat per sota. Els Castellers de Vilafranca, a més, van aprofitar l'efemèride per apuntar-se el seu castell de nou pisos o superior descarregat número cinc-cents.

Un altre gamma extra dels verds

Els Castellers de Vilafranca van mantenir el nivell de les últimes setmanes descarregant els dos castells de nou bàsics i el dos emmanillat, el quart gamma extra que aconsegueixen enguany. La torre de nou va ser l'escollida pels verds per tancar un cicle de cinc-cents castells superiors al quatre de nou descarregats en els seus seixanta-quatre anys d'història.

Els verds van demostrar el seu nivell apamant un cop més el tres folrat i treballant amb molt d'encert un dos de nou que semblava ensorrar-se abans de plantar-hi el tronc. En canvi, la segona ensopegada consecutiva amb l'espadat de set, a quinze dies de la diada de Sant Fèlix, fa que saltin les alarmes a Cal Figarot. Els vilafranquins són els grans dominadors dels pilars però sense aquesta figura el seu ventall es redueix clarament.

La Vella descarrega torres de nou

La Colla Vella dels Xiquets de Valls no descarregava cap castell de nou pisos a la Bisbal del Penedès des de l'any 2004, però això no va ser cap impediment perquè ahir s'exhibís completant-ne els dos bàsics i descarregant un gamma extra marca de la casa.

Els rosats van seguir fidels al nou model. Pas a pas, van anar pujant graons. Van descarregar el tres de nou a la primera ronda i el quatre a la segona. Amb la feina feta, van ser valents i van decidir-se a atacar el seu primer gamma extra de l'any: el nou de vuit. Si bé la tasca no va ser senzilla, els vallencs van mostrar el seu coratge lluitant fins al final una estructura central força malmesa després de l'aleta. La ronda de pilars no els va somriure i tot i lliurar una lluita aferrissada amb l'espadat de set, l'èxit es va quedar a mitges en caure després de l'aleta.

La Joves millora el nivell

El món casteller va pensar que "una flor no fa estiu" quan va veure la Joves de Valls coronar dos castells de nou pisos a la diada de Sant Joan. Alguns fins i tot deien allò de "ni dues primavera" després de veure'ls repetir el tres per Firagost afegint-hi el segon set de vuit.

Després d'un cap de setmana exitós en una plaça amb tanta tradició com Llorenç del Penedès i d'eclosionar de nou a la Bisbal, a ningú li passa per alt que la Joves Xiquets de Valls està a prop del seu històric millor nivell. Els vallencs tornen a guanyar confiança en les estructures de nou pisos i el seu exercici constant en forma de set de vuit fa pensar que enguany podrien estrenar el gamma extra de més amplada.

Indirectament, la seva tasca ha situat la Colla Jove Xiquets de Tarragona en una situació complicada. Els del Cós del Bou han aixecat el peu de l'accelerador les últimes setmanes i després d'un mes sense coronar cap castell de nou pisos han vist com els vallencs els han passat al davant.

stats