SOCIETAT
Societat 08/11/2012

Un dictamen europeu considera abusiva la llei que regula els desnonaments

L'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Juliane Kokott, considera que la normativa espanyola no protegeix el consumidor contra les clàusules del contracte hipotecari

Efe
1 min
DRAMA SOCIAL El govern espanyol i el PSOE van arribar ahir a un pacte per modificar la llei que regula els desnonaments. Un canvi que també demanen els jutges, que asseguren que no es poden quedar de braços creuats davant el "drama social".

Brussel·lesLes mesures que regulen a l'estat espanyol els processos de desnonament per deute hipotecari són incompatibles amb les normes europees de protecció dels consumidors, segons un dictamen publicat avui per l'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Juliane Kokott. L'advocada considera que la regulació espanyola no protegeix el consumidor contra les possibles clàusules abusives en el contracte hipotecari en permetre la pèrdua de la propietat i el desallotjament abans que l'afectat pugui exercir una acció per danys i perjudicis.

Aquest dictamen respon a una consulta efectuada per un jutjat mercantil de Barcelona després que un ciutadà presentés, el gener del 2011, una demanda contra CatalunyaCaixa després de ser expulsat del seu habitatge. L'afectat demanava la declaració de nul·litat d'una de les clàusules del préstec hipotecari i, com a conseqüència, que es considerés també nul el procediment d'execució hipotecària.

Segons Kokott, aquesta regulació espanyola és "incompatible" amb la directiva europea 93/13 sobre clàusules contractuals abusives, que estableixen que les clàusules d'aquest tipus que figuren en un contracte entre un professional i un consumidor no vinculen l'afectat. L'advocada general també recorda en les seves conclusions que l'execució forçosa d'hipoteques no està regulada a escala europea i és, per tant, competència dels estats membres. La legislació estatal, en tot cas, no pot "conduir a obstaculitzar la invocació dels drets garantits al consumidor per la directiva 93/13", segons detalla l'advocada al dictamen. Les conclusions de l'advocada general no vinculen el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però habitualment avancen el sentit de la posterior sentència.

stats