REGNE UNIT
Societat 29/04/2011

El dilema del protocol i la llista de convidats

La parella no ha convidat els exprimers ministres Tony Blair i Gordon Brown, però sí Margaret Thatcher i John Major

Eva Ontiveros
2 min

LondresPotser el punt que fins ara ha aixecat més polseguera. En total hi haurà uns 1.900 convidats "escollits personalment pel príncep Guillem i Kate Middleton, amb l'ajuda dels oficials de la reina i del príncep de Gal·les quan ha calgut", segons fonts de St. James Palace. El principi era senzill, familiars i amics més algun convidat de compromís, però aquí és on han sorgit les tensions.

Òbviament hi haurà el bo i millor de la reialesa britànica (la "tieta" Sarah Ferguson no ha estat convidada, però les seves filles i el seu ex, el príncep Andreu, sí), més la crema de la reialesa europea i d'arreu del món. També s'han convidat tots els Middleton, fins i tot el tiet de Kate que va protagonitzar un escàndol anys enrere per intentar passar droga a un periodista encobert.

Com que no és una ocasió d'estat no s'han convidat dignataris de fora de la Commonweath, com ara els Obama. A qui sí que s'havia convidat era a l'ambaixador de Síria a Londres. Però després de la violenta repressió dels manifestants contra el règim de Baixar al-Assad, a l'últim moment es va considerar que la seva presència seria "inapropiada", segons fonts oficials. La retirada de la invitació va ser qualificada de "desconcertant i desagradable" per l'ambaixador. Un altre pas en fals va ser la invitació al príncep de Bahrain, però aquest va tenir l'encert de dir que no vindria a causa de problemes interns al seu país. Un altre convidat que no s'espera que aparegui és l'ambaixador de Líbia a Londres.

Com que no es tracta d'una ocasió s'estat, el protocol estipula que no cal convidar tots els antics caps de govern. Els antics primers ministres Tony Blair o Gordon Brown, laboristes tots dos, lluiran per la seva absència. En canvi sí que s'ha convidat els conservadors John Major i Margaret Thatcher (que no hi assistirà per motius de salut). L'explicació oficial és que tant Major com Thatcher són membres de l'Ordre de la Garrotera, basada en la llegenda dels cavallers de la taula rodona del rei Artur. Es tracta del pinacle dels honors britànics, un club exclusiu que només té 24 membres (incloent-hi el príncep Guillem) i prové del segle XIV. El portaveu de Tony Blair va dir que "no era cap problema", però li deu doldre veure que fins i tot hi va en Mr. Bean, ja que l'actor Rowan Atkinson és un gran amic personal del nuvi.

No es tracta d'una ocasió política però també s'ha convidat el primer ministre, David Cameron, el viceprimer ministre, Nick Clegg, i el líder de l'oposició, Ed Miliband, amb les seves respectives mullers.

La resta de la llista és eclèctica, incloent-hi David i Victoria Beckham, els companys de feina del nuvi a la RAF, representants de totes les religions presents al Regne Unit, entrenadors de rugbi, personalitats del món de la música i fins i tot el carnisser, el carter i l'amo del pub del poble on viuen els pares de la núvia.

Finalment, per demostrar que aquest és un casament molt dels nostres dies, el príncep Guillem ha convidat dues exnòvies, Jecca Craig i Olivia Hunt, mentre que Kate ha fet el mateix amb el seu ex Rupert Finch.

stats