SOCIETAT
Societat 16/04/2013

Un jutge investiga 27 persones per l''escrache' a Sáenz de Santamaría

El magistrat creu que hi podria haver un delicte de coaccions i amenaces en l'escarni que es va produir el passat 5 d'abril davant de la casa on viu la vicepresidenta del govern espanyol

Efe
2 min
L'exsecretari general d'Alianza Popular Jorge Vestrynge es va sumar ahir a l'escrache a Soraya Sáenz de Santamaría.

MadridUn jutge de Madrid ha obert diligències prèvies contra l'exsecretari general d'Aliança Popular Jorge Verstrynge i 26 persones més per un possible delicte de coaccions i amenaces en l''escrache' que van protagonitzar davant de la casa on viu la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

En una interlocutòria feta pública avui, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Madrid ofereix a la vicepresidenta i la seva família personar-se a la causa, i cita com a testimoni un policia present en l''escrache' del 5 d'abril al centre de Madrid.

Aquell dia, unes 300 persones es van concentrar davant del domicili particular de la vicepresidenta espanyola per protestar contra els desnonaments, i la policia va identificar els organitzadors de l''escrache', entre els els quals hi havia Verstrynge.

En la interlocutòria, el magistrat Marcelino Sexmero Iglesias assegura que els fets denunciats pel marit de Sáenz de Santamaría, "si són certs", podrien ser "delictes de coaccions, amenaces i manifestació il·legal".

Explica que obre diligències prèvies per investigar els fets i esbrinar si l''escrache' "pot ser considerat delicte de coaccions", ja que de moment té molt poca informació facilitada per l'atestat policial.

Segons la interlocutòria, l'instructor vol saber quines persones de les 27 identificades "van dir que el punt de destinació de la manifestació era el domicili de la vicepresidenta o si només és una presumpció [de la policia] perquè és a prop" del punt de partida de la protesta.

El jutge reclama a la brigada d'informació de la Prefectura Superior de Policia de Madrid dades sobre la "distància entre la capçalera de la concentració i el domicili de la vicepresidenta del govern [espanyol] i la seva família".

A més a més, el magistrat demana dades sobre com es va convocar la concentració i a través de quin mitjà. També vol saber si consta la identitat de persones o grups que van convocar l''escrache', el motiu manifesta de la protesta i si era, explícitament, si pensat per anar al domicili de Sáenz de Santamaría.

També sol·licita a la policia que expliqui les raons per les quals considera Verstrynge, Maria Eugenia G. Y. i Adrián R. P. "promotors, caps, incitadors o instigadors dels fets" i quins fets considera desobediència als agents de l'autoritat. A a més a més, la policia hauria d'individualitzar l'actuació de cada implicat, ja que en les diligències policials no es concreten les acusacions.

stats