Societat 05/11/2012

Els diners de La Marató 2011, per a 29 projectes de recerca sobre regeneració i trasplantaments d'òrgans i teixits

Durant els últims deu anys, La Marató ha destinat 93 milions d'euros a gairebé 600 projectes de recerca

Ara
3 min
Ruiz, Ramírez i Duart, en l'entrega dels fons de La Marató / MANOLO GARCÍA

BarcelonaUn total de 29 projectes de recerca biomèdica sobre regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits han rebut 8 milions d'euros, aquest dilluns, provinents de La Marató 2011. Els 56 investigadors que els duran a terme han assistit a l'acte de lliurament d'ajudes, que s'ha celebrat a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

Xavi Coral i Espartac Peran, presentadors de La Marató 2011, han conduït l'acte, en el qual ha intervingut el conseller de Salut, Boi Ruiz, el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart.

El Dr. Joan Garcia López, del Banc de Sang i Teixits, ha agraït en nom dels investigadors premiats l'impuls a la investigació que representen els fons de la Fundació: "Aquesta oportunitat és un privilegi i una enorme responsabilitat amb aquells que han dipositat en nosaltres la seva confiança i esperança". Sobre el que suposa impulsar la recerca en medicina regenerativa i trasplantament d'òrgans i teixits, Garcia López ha afirmat: "Estem construint les bases del que serà la medicina regenerativa", i que "només l'estímul de la recerca biomèdica pot conduir a la creació de noves estratègies terapèutiques capaces de modificar la història natural d'aquestes i d'altres malalties obrint un camí a l'esperança d'aquells les pateixen".

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que La Marató de TV3 és "fruit de tres ingredients –la societat catalana, la televisió pública i el talent i curiositat dels investigadors– i d'una vocació: la generositat". Segons Ruiz, La Marató ha consolidat un "model de recerca propi, que no existeix en cap altre país, el del mecenatge popular" i ha afirmat que això només pot ser "expressió d'una societat madura".

En la seva intervenció, el rector de la UB, Dídac Ramírez ha destacat l'orgull que sent aquesta institució per "formar part d'una iniciativa solidària i necessària que cada any mobilitza milers de persones per un bé comú i universal com és la investigació científica". "La Marató de TV3 és servei públic en estat pur", ha afirmat Brauli Duart, president de la CCMA i de la Fundació, "i ho és des que comença a gestar-se cada edició fins que obtenim els resultats de les recerques finançades amb els seus fons", ha matisat.

Tres anys per trobar noves solucions

56 investigadors principals i els seus equips, procedents de 34 centres de recerca, dedicaran els tres anys vinents a avançar en les aplicacions de la medicina regenerativa i en els àmbits quirúrgic, farmacològic i de conservació dels òrgans i teixits. Els resultats obtinguts en aquests 29 treballs seran presentats l'any 2017 en el marc d'un simposi científic organitzat per la Fundació La Marató de TV3.

Entre els centres de recerca que rebran finançament destaca el grup format per l'Hospital Cínic i l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, amb set projectes guardonats, els sis de l'Hospital i de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron i els cinc del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. Dues institucions de recerca d'àmbit internacional i cinc de l'estat espanyol treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Són el King's College Hospital London (Regne Unit), Dental School Brescia (Itàlia), el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (Madrid), el Centro de Investigaciones Energéticas Medioambientales y Tecnológicas (Madrid), Hospital Universitario La Paz Madrid, l'Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda (Madrid) i l'Instituto Biología y Genética Molecular Valladolid.

Entre el 1992 i el 2011, els fons obtinguts en La Marató de TV3 han permès finançar 594 projectes de recerca d'excel·lència, tot destinant-hi 93 milions d'euros. D'aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del Fons d'Investigació Sanitària).

stats