Societat 07/08/2012

Disminueixen prop d'un 5% el nombre de visites presencials als CAP

El 44% dels ciutadans atesos tenen una o més patologies cròniques

Acn
2 min

BarcelonaLes visites presencials als Centres d'Atenció Primària catalans va disminuir el 2011 un 4,7% respecte de l'any anterior, segons dades de la memòria d'activitat de l'Institut Català de la Salut. En total, es van dur a terme 36,5 milions de visites. Segons el departament de Salut, aquesta tendència respon a la posada en marxa de nous canals de comunicació amb els usuaris i de noves alternatives assistencials, com la telemedicina o les consultes telefòniques. En aquest darrer cas, cal destacar les xifres de les consultes per telèfon de medicina de família i d'atenció a la salut sexual i reproductiva, que mostren un increment superior al 90% respecte de l'any anterior.

Un 44% de les persones que són ateses a la xarxa d'atenció primària de l'ICS tenen una o més patologies cròniques. Bona part d'aquestes persones són més grans de 70 anys. Aquest percentatge de població genera el 84% de la despesa en farmàcia i, en general, és la que fa més ús dels recursos sanitaris.

L'augment de l'activitat en telemedicina als hospitals de l'ICS es va traduir en 60.000 visites que s'han fet de forma virtual. A més, es van posar en marxa perfils de Twitter i Facebook, així com canals corporatius a YouTube, Slideshare i cinc blogs territorials per dotar l'ICS de més presència a les xarxes. Altres activitats van ser la formació de 2.400 residents de 50 especialitats diferents, la meitat de tot el sistema sanitari català, i la posada en marxa del pla estratègic de l'ICS, que permet estalviar més de 3 milions d'euros en la factura anual de subministrament elèctric.

Pel que fa a l'atenció hospitalària, durant l'any passat tots els hospitals de l'ICS van mantenir el volum d'activitat terciària i d'alta complexitat. Així, respecte de l'any anterior, es va observar un augment significatiu de les intervencions més complexes, com el trasplantament renal, el trasplantament hepàtic i el trasplantament de medul·la òssia, entre altres.

Un altre punt destacat de la memòria és la satisfacció de la ciutadania. Els resultats de les darreres enquestes mostren que els hospitals van rebre una nota superior a 7, tant en les consultes externes com en l'atenció urgent.

stats