01/05/2016

Es disparen els assetjaments als campus dels EUA

2 min
Es disparen els assetjaments als campus dels EUA

Nova YorkLa Universitat de Berkeley, a Califòrnia, no només és de les que lideren els rànquings mundials d’educació, sinó que durant dècades ha sigut també sinònim de progressisme i d’activisme social. Però, ara, estudiants i professors veuen amb perplexitat com esclaten casos d’assetjament sexual que enterboleixen un prestigi que es podia suposar etern. El campus progressista s’ha convertit en campus d’assetjament.

Els escàndols han provocat dimissions gairebé en cadena per casos d’assetjament o per reaccions inadequades de les autoritats acadèmiques. L’última va ser la del rector de la universitat, Claude Steele, el 15 d’abril, oficialment per “problemes de salut”, però que tothom atribueix a la pèssima gestió del cas protagonitzat pel degà de la Facultat de Dret, Sujit Choudhry. Una investigació interna va concloure que el degà en qüestió havia abraçat i petonejat diverses vegades el seu assistent, un comportament que es qualificava d’“inoportú i objectiu de naturalesa sexual”. Amb aquest informe a les mans, la reacció del rector va ser més que tímida: al degà se’l va mantenir en el càrrec, penalitzat amb una sanció econòmica i obligat a escriure una carta de disculpes a la seva víctima. La gota de la indignació va fer vessar el got, les protestes van augmentar i han acabat arrossegant els càrrecs del rector i el degà.

Berkeley, certament, té un problema, però l’abast de la problemàtica va més enllà, perquè són pràcticament tots els campus universitaris nord-americans els que estan sota sospita des de fa temps. Per confirmar-ho, un sondeig de l’Associació d’Universitats Americanes (AAU) realitzat a finals de l’any passat indicava que una de cada quatre dones universitàries havia sofert algun tipus de contacte sexual no desitjat. En el cas dels homes, el percentatge baixava, però, tot i així, es mantenia en uns nivells significatius d’un 8,6%.

I entre les universitats marcades hi havia l’elit, com ara Yale o Harvard. L’enquesta, que, tot i que té alguns punts dèbils, com el fet que només la van respondre un 19% dels estudiants als quals anava adreçada, confirmava un problema conegut des de fa temps, ha mobilitzat el govern federal, que pressiona amb una arma financera potent. Una llei del 1972 prohibeix qualsevol discriminació per sexe en programes que rebin finançament del govern central, però el 2011 l’administració va especificar que en aquest principi també s’inclou la manera com les universitats afronten els casos d’assetjament sexual. La norma obliga les universitats a disposar, com a mínim, d’un coordinador per atendre les víctimes d’assetjament, però molts centres estan anant molt més enllà i multipliquen els equips destinats a prevenir i gestionar aquestes agressions de tipus sexual, ja siguin equips de suport a les víctimes o d’investigació. És el cas també de la Universitat de Berkeley, que, enmig de la tempesta que travessa, s’ha vist forçada a mobilitzar-se i ha presentat plans per actuar amb més eficàcia, prometent investigacions més ràpides, sancions més dures i cursos sobre males conductes sexuals.

stats