Societat 23/10/2011

La divulgació científica com a informació estratègica

Vladimir De Semir
1 min
La divulgació científica  com a informació estratègica

Director Observatori de la Comunicació Científica-UPFLa ciència també és cultura, com va deixar establert el 1989 en la seva declaració programàtica la Comissió per a l'Estímul de la Cultura Científica (impulsada del 1988 al 1996 per la Generalitat de Catalunya per iniciativa de Joan Guitart, conseller de Cultura). Hi ha consens a la nostra societat d'aquest fet, encara que la realitat no es correspon amb aquest objectiu. És ben sabut que fa més de mig segle que hi ha en el nostre món un debat no resolt en defensa d'una única cultura i en contra de la dicotomia entre lletres i ciències.

Avui dia el problema va més enllà: la inclusió de la cultura científica al coneixement del públic s'ha convertit en una eina estratègica per aconseguir un model de societat socialment cohesionada i econòmicament eficient vertebrada al voltant del desenvolupament de la ciència i de la tecnologia. Una bona informació i recontextualització cultural del món de les ciències i de les tecnologies és, per tant, essencial.

Els mitjans de comunicació són cabdals per a aquesta transmissió del coneixement perquè són el vehicle per a l'educació continuada de la població. L'horitzó final: assolir una ciutadania amb prou capacitat crítica i permeable a les oportunitats i reptes de la societat del coneixement!

stats