SANITAT
Societat 15/06/2012

El 80% dels donants de sang ho fan per altruisme i la majoria repeteix

Arnau Nadeu
2 min
Diversos donants i institucions van rebre un homenatge ahir a Barcelona.

BARCELONA."Dono sang perquè és un acte de solidaritat, de compromís amb la societat". Són paraules de Pere Cots, un jove de 18 anys que ja ha fet la seva primera donació, però podrien ser les paraules de gairebé tots els donants de Catalunya. I és que, segons una enquesta feta pel Banc de Sang i Teixits, el 80% ho fan per altruisme i nou de cada deu repeteixen.

Aquesta és una de les dades més destacades que es van donar a conèixer ahir durant l'acte d'agraïment i homenatge als donants que es va fer al Palau de la Música amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang. El 2011 es van fer 281.744 donacions de sang arreu de Catalunya, una xifra que va permetre atendre les necessitats de tots els pacients dels hospitals catalans. Així ho va assegurar el conseller de Salut, Boi Ruiz, que va presidir un acte que va homenatjar els ciutadans que han destacat per les seves donacions i va reconèixer les institucions que han contribuït a difondre la necessitat de donar sang.

En aquest sentit, el Banc de Sang i Teixits va premiar el diari ARA pel seu suport a la donació de sang de manera altruista. La institució va agrair així "l'interès i la sensibilitat" del diari per "explicar i promoure" aquesta necessitat social.

Els resultats de l'enquesta fets públics durant l'acte van servir per constatar que els donants valoren molt positivament el tracte rebut durant la donació, la higiene i la informació que se'ls transmet.

"És un acte que no et costa absolutament res i que, en canvi, significa un bé molt gran per a la societat", opina Cots. El jove, que és corredor de motos, és conscient de la importància de la donació de sang. "Els que practiquem aquest esport tard o d'hora acabem passant per l'hospital i sort en tenim de les donacions", afirma.

De fet, la conscienciació augmenta en funció de les circumstàncies personals. Segons l'enquesta, el segon motiu pel qual es dóna sang és perquè algun familiar o amic l'ha necessitat en alguna ocasió.

stats