SALUT
Societat 10/06/2012

Les dones no saben reconèixer un infart

La malaltia cardiovascular és la principal causa de mort entre les dones a Europa. Mentre que l'infart en els homes es manifesta amb un dolor al pit, les dones senten mal de panxa, malestar general o vòmits.

Trinitat Gilbert
3 min
Les dones no saben reconèixer un infart

BARCELONA.De l'atac de cor que va patir Neus Marcet ja en fa 10 anys. Acabava de complir els 54 i va notar un malestar a l'estómac. "Un mal de panxa molt dolorós, com si hi tingués una nafra", recorda. Al tercer dia de dolor intens, va anar a urgències de l'Hospital Clínic. Ja no s'aguantava més. Llavors ja tenia nàusees i ganes de vomitar. En arribar, va explicar als metges el mal de panxa i que potser havia menjat alguna cosa que se li havia posat malament. Però, sorpresa!, els metges li van posar una pastilla sota la llengua, com la que posen als malalts del cor, i van començar a córrer. Ella, ben conscient, va preguntar: "Que tinc un infart?"

Els metges van preparar immediatament el quiròfan per fer-li un cateterisme i, de record, li queden tres pastilles diàries que ha de prendre per al cor i el colesterol i sempre porta a sobre la Cafinitrina, la pastilla que s'ha de dissoldre sota la llengua en cas d'infart. Infart que ara sí que seria capaç de reconèixer. I és que els símptomes que senten les dones en el cas de malalties cardiovasculars són diferents dels que perceben els homes. "Sempre havia sentit a dir que l'atac de cor es mostrava per un dolor i pessigolleig als braços", comenta la Neus. Però quan una dona pateix un infart, nota cremor a l'abdomen, mareig, dolor d'estómac i sudoració.

"En la majoria de casos no se n'adona perquè no percep dolor al pit i quan arriba a l'hospital té un pronòstic més greu que un home", avisa la doctora Milagros Pedreira, de la Societat Espanyola de Cardiologia.

Risc lligat a la menopausa

Sovint el retard en el diagnòstic provoca que les dones no rebin el tractament necessari. O el rebin tard. Segons un estudi nord-americà, només el 15% de les dones amb cardiopatia reben el tractament adequat a la seva malaltia, quan en el cas dels homes són el 56%.

Una altra diferència és que les dones acostumen a patir cardiopaties 10 o 15 anys més tard que l'edat mitjana habitual en els homes, perquè va lligat a l'aparició de la menopausa. "Els estrògens són protectors, per això en edats fèrtils les dones no tenen infarts de miocardi", explica la cardiòloga de l'Hospital Clínic i professora associada de la Universitat de Barcelona Magda Heras Fortuny. L'única excepció serien les dones fumadores, perquè "el tabac sí que malmet les artèries, i els efectes protectors dels estrògens desapareixen", afegeix.

A part de l'aparició de la menopausa, altres factors de risc per a les dones són el sucre a la sang, la pressió alta, el colesterol elevat, el tabac o l'herència familiar. "I la novetat és que comença a haver-hi una punta d'infarts de miocardi en dones joves, cosa que no passava fa uns anys i que es relaciona amb l'increment de dones fumadores", explica.

El cirurgià cardiovascular José Luis Pomar, director adjunt de l'Institut del Tòrax de l'Hospital Clínic de Barcelona, comenta que fa 20 anys les malalties coronàries eren més freqüents en els homes, perquè eren els que tenien més factors de risc. "Ara, en canvi, l'estrès, la hipertensió arterial o el colesterol també els tenen les dones, i per això se'ls incrementa la incidència de la malaltia", afirma. De fet, es manté estable en els homes "perquè han millorat els hàbits de risc, fumen menys i fan més esport", i en les dones augmenta perquè no tenen en compte cap dels factors que ara els homes han canviat.

Les dones, més sofertes

Les malalties cardiovasculars també són més mortals en les dones. Mentre que un home té una probabilitat del 30% de morir després del seu primer infart, en les dones és del 50%. I mentre que les cardiopaties s'associen generalment als homes, es desconeix que és la primera causa de mort a Europa entre les dones. "Mentre que el 5% de les morts en dones europees és conseqüència d'algun tipus de càncer, les defuncions per causa cardiovascular se situen en el 43%", explica la cardiòloga Milagros Pedreira.

Com a cirurgià cardiòleg, José Luis Pomar confessa que l'operació d'infart de miocardi té més risc en les dones que en els homes perquè tenen els vasos sanguinis més petits, i també perquè "en les dones sempre hi ha més probabilitats de complicació". Per acabar, a l'hora d'assenyalar els símptomes que les dones senten quan tenen un atac de cor, Pomar indica que les dones "són molt sofertes, i aguanten molt més el dolor que els homes".

Per aquest motiu, les dones poden estar patint un infart de miocardi, amb malestar general i vòmits, i no donar-hi importància. "El dolor és un avís de l'organisme, sempre se li ha de fer cas", diu José Luis Pomar. En canvi, "els homes són més espantadissos de mena quan senten dolor". "Segur que un home amb 38 de febre es queda a casa, i una dona porta les criatures a l'escola i després se'n va a treballar", conclou el cardiòleg.

stats