Societat 18/11/2011

Les dunes de Mart es mouen

La sonda MRO ha fotografiat un moviment de diversos metres en aquests munts de sorra, cosa que fa 10 anys pràcticament es descartava

Efe
2 min
mart

WashingtonLes dunes de Mart són molt més dinàmiques del que es creia i arriben a desplaçar fins a diversos metres, segons han pogut constatar un grup de científics gràcies a les imatges de la sonda de reconeixement MRO de la NASA que orbita el planeta vermell publicades aquest dijous.

"Estem acostumats a pensar que la sorra de Mart és relativament immòbil, de manera que aquestes noves observacions estan canviant la nostra perspectiva", assenyala Nathan Bridges, científic planetari del Laboratori de Física de la Universitat Johns Hopkins en Laurel, Maryland.

Segons Bridges, que ha publicat les seves troballes a la revista Geology, "o Mart té més ràfegues de les que pensàvem, o els vents són capaços de transportar més de sorra".

La superposició de les imatges detectades per la sonda mostren el moviment de les dunes clarament, cosa que contrasta amb les teories científiques tan sols una dècada enrere que apuntaven que no es movien o ho feien a un ritme tan lent que no es podia detectar.

La sonda Mars Reconnaisance Orbiter (MRO), llançada el 2005, i les imatges que ha proporcionat la càmera d'alta resolució Hirise que porta incorporada han permès documentar el moviment anual d'una dotzena de dunes i altres formacions a tot el planeta.

L'atmosfera de Mart és molt tènue (l'1% que la de la Terra), per la qual cosa es necessiten vents molt més forts per moure un gra de sorra.

Segons s'ha calculat calen vents de fins a 130 quilòmetres per hora per moure aquestes petites partícules que a la Terra es desplaçarien amb vents d'uns 16 quilòmetres per hora.

Els científics indiquen que no han registrat moviment en totes les dunes observades però subratllen que aquest descobriment destaca la importància de la vigilància a llarg termini en alta resolució.

Pel que fa a les dunes en els quals no s'ha detectat moviment apunten que podria ser que tinguin grans de sorra més grans o més adherència a les capes superficials.

stats