Societat
Societat 30/10/2011

L'Àfrica i l'Àsia s'enfronten a la contaminació provocada per les 'e-deixalles'

Un estudi revela que les deixalles electròniques dels països rics provoquen uns elevats índexs de contaminació en països africans i asiàtics, on són traslladades il·legalment per ser destruïdes

Efe
2 min

Un estudi revela que les deixalles electròniques dels països rics, les anomenades e-deixalles, provoquen uns elevats índexs de contaminació i posen en perill la salut dels països on es reciclen.

El professor Atiemo Sampson, investigador de la Comissió d'Energia Atòmica de Ghana, i Ruediger Kuehr, de la Universitat de les Nacions Unides a Alemanya, adverteixen en l'estudi que bona part dels residus electrònics procedents de l'estranger es van cremar i destruir sense les mesures de seguretat adequades.

Els enviaments de deixalles electròniques a tercers països estan prohibits per acords internacionals, per això els autors de l'estudi denuncien els empresaris "sense escrúpols" que les traslladen a països de l'Àfrica i l'Àsia en grans contenidors de càrrega juntament amb nous equips informàtics, dels quals sí que es permet la importació i l'exportació.

Les proves que es van realitzar en una escola propera a un depòsit de residus electrònics en un suburbi a les afores d'Accra, la capital de Ghana, van demostrar una contaminació per plom, cadmi i altres contaminants cinquanta vegades superior als nivells lliures de risc.

La investigació vol analitzar el problema dels residus electrònics al sud de Ghana, però també evidencia situacions que es viuen en països en desenvolupament, com la Xina, l'Índia, el Paquistan, Vietnam i altres països amb "cementiris" tecnològics, es lamentava Kuehr.

Per ara Ghana "no ha regulat la importació i la gestió de les deixalles electròniques", assenyala Sampson, i l'objectiu és determinar la concentració de metalls pesats i avaluar els nivells de contaminació i els riscos per a la salut, així com acabar amb uns materials que ajuden a subsistir una part de la població. A tall d'exemple, es calcula que 100.000 telèfons mòbils poden contenir 2,4 quilos d'or, més de 900 quilos de coure i 25 quilos de plata, valorats en un total de 257.300 dòlars.

Paradoxalment, l'estudi també assenyala que els metalls i altres elements dels equips que es destrueixen –i que en gran part procedeixen d'Europa i dels Estats Units– escassejaran en poc temps; això farà augmentar el preu dels televisors de pantalla plana, els telèfons mòbils i les bateries de cotxes elèctrics.

L'informe també vol reclamar un model global de reciclatge que utilitzi tecnologies més sostenibles i millori l'estàndard de salut, seguretat i medi ambient, acompanyat d'un programa de conscienciació per al fabricant. El programa de Medi Ambient de l'ONU (l'UNU), així com empreses del sector, entre les quals destaquen Dell, Microsoft, Hewlett Packard o Philips, ja s'han sumat a la iniciativa "Resoldre els problemes de les e-deixalles".

stats